B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pravilno razredčevanje tekočin proti zmrzovanju

Pravilno razredčevanje tekočin proti zmrzovanju

Koncentrat za pranje vetrobranskega stekla, ki se kupi v trgovini ali na črpalkah, praviloma služi svojemu namenu tudi pri zelo nizkih temperaturah, tudi do -30 stopinj Celzija in več. Ker pa polarnega mraza v naših krajih običajno ne pričakujemo, lahko tekočino tudi redčite.

Pazljivi morate biti pri izbiri tekočine, saj je kakovost nekaterih tekočin proti zmrzovanju vprašljiva. Steklo z dobro tekočino proti zmrzovanju med vožnjo ne bi smelo zmrzovati. Še posebej pozorni morajo biti vozniki kombiniranih vozil z večjimi vetrobranskimi stekli in brisalci. Očistiti morajo večje površine in so zato brisalci še bolj obremenjeni.

Ker je poraba tekočine pozimi zaradi stalno prisotne umazanije velika, je tekočino smiselno zmešati z vodo po navodilih z embalaže. Upoštevati je treba, da so temperature med vožnjo lahko precej nižje kot pri mirujočem avtu, zato pretirano redčenje lahko povzroča zmrzovanje vetrobranskega stekla. Priporočamo mešanico 2:1 v korist koncentrata, kar bi moralo zadostovati za vsaj okoli -15 stopinj Celzija. Razmerje 1:1 zadosti do približno -10 stopinj Celzija, kar je že mejna vrednost. Velja namreč opozorilo: tudi če je zunaj le nekaj stopinj pod ničlo, je temperatura pri hitrosti 130 km/h precej nižja, možnost zmrzali stekla pa zato večja.

Brisalci so sicer obremenjeni že med dežjem, če pa je prisoten še led, je obremenitev še toliko večja. Zelo pomembno je torej, da steklo pred vožnjo dobro očistite. V mislih pa imejte tudi to, da imajo sodobni avtomobili senzorje, ki samodejno zaznavajo vlago na steklu in delujejo sekvenčno, zato večkrat obrišejo steklo. Če temu prištejemo še led, lahko hitro pride do poškodbe metlic.

Pravilno razredčevanje tekočin

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna