B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ob menjavi vetrobranskega stekla je treba ponovno umeriti kamero

Ob menjavi vetrobranskega stekla je treba ponovno umeriti kamero

Vetrobranska stekla modernih avtomobilov so opremljena s kamerami, ki predstavljajo oči avtomobila in so nujne za delovanje asistenčnih sistemov, kot je samodejno zaviranje v sili ali sistem za prepoznavanje prometnih znakov. Če steklo poči, je treba po menjavi stekla kamero nujno ponovno umeriti oziroma kalibrirati.

Med asistenčne sisteme modernih vozil umeščamo vse več sistemov, kot so na primer prilagodljiv ali samodejen tempomat (ACC), pomoč pri zaznavanju vozil v mrtvem kotu, pomoč pri zaviranju v sili z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, opozorilo za odstopanje od linije voznega pasu ali sistem za prepoznavanje prometnih znakov.

Kamere omogočajo delovanje sistemov, kot so prepoznavanje prometnih znakov, sledenje vozilu na določeni varnostni razdalji, zaustavitev vozila in ponovno speljevanje vozila, prepoznavanje vozil v mrtvem kotu, samodejno parkiranje ter prepoznavanje in opozorilo, da smo nenamerno zapustili vozni pas.

V primeru, da menjamo vetrobransko steklo, je treba kamero umeriti. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da sistemi ne bodo delovali zanesljivo. Že milimetrski zamik kamere po menjavi stekla je lahko vzrok, da sistem vozniku na cesti ne bo v pomoč, saj bo odstopanje preveliko.

Način umerjanja je odvisen od znamke vozila. Kamere nekaterih znamk vozil je treba s posebnimi orodji umeriti v delavnici, pri drugih se kamera umerja na cesti. Pri menjavi vetrobranskega stekla je pomembno, da je steklo v šasijo vstavljeno natančno in torej enako, kot je bilo pred menjavo, biti mora tudi natančno poglobljeno.

Vzrokov, zakaj in kako hitro poči vetrobransko steklo, je več. Odvisno je od hitrosti in oblike kamna, ki prileti v steklo, ter mesta, kamor kamen prileti. Steklo je najbolj napeto in občutljivo 15 centimetrov od robu. Počeno vetrobransko steklo pa ohrani le še polovico svoje trdnosti, zato hitro poči. Za pok poškodovanega vetrobranskega stekla je včasih dovolj že, da zapeljemo čez ležečo oviro ali na robnik, ali pa da na primer poleti, ko je steklo razgreto, prižgemo klimo ali da pozimi v mrzlem avtomobilu vključimo gretje.

Kamera

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna