B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Koliko v resnici pomagajo priprta stekla na parkiranem avtu

Koliko v resnici pomagajo priprta stekla na parkiranem avtu

Veliko Slovencev to počne v upanju, da bo zato ob povratku notranjost nekoliko znosnejša.

Na hitrost naraščanja temperature v notranjosti vozil vpliva veliko dejavnikov, od površine in kakovosti stekel, do barve zunanjosti in armaturne plošče.

Nekateri živijo v lažnem mnenju, da bo avto hladnejši, če bodo pred zapustitvijo nekoliko spustili stekla in domnevno omogočili pretok oziroma mešanje zraka. Vendar ta ukrep nima praktično nobene koristi, je dokazala strokovna študija z naslovom Heat Stress From Enclosed Vehicles. Naredili so jo v ZDA, med preizkusom pa testirali, kako hitro se segreva notranjost avta pri parkiranem avtu če ima spuščena stekla, ali če ima popolnoma zaprta. Test so v istih pogojih ponavljali 16 dni in dvakrat na dan na žgočem soncu merili, kako temperatura v avtu naraste.

Test je dokazal, da se v primeru povsem zaprtih oken prvih 20 minut notranjost avta res segreva malenkost hitreje. Vendar pa začne po dobre pol ure tudi temperatura v notranjosti avta z delno odprtimi stekli strmo naraščati, medtem ko v povsem zaprtem avtu takrat raste le še počasi. Že po okoli 50 minutah je temperatura v notranjosti avta praktično identična ne glede na to, ali so bila stekla zaprta ali odprta. Ugotovitev je tudi jasno opozorilo, da v avtu na soncu ne smemo niti za kratek čas puščati otrok ali živali, saj jih malce spuščena stekla nikakor ne bodo obvarovala pred življenjsko nevarnim temperaturnim šokom.

Spuščena stekla močno olajšajo delo izurjenim tatovom, saj je že majhna odprtina zanje dovolj, da odprejo vrata in izropajo notranjost. Prav zato je parkiranje avtomobila s spuščenimi stekli po zakonu prepovedano.

V trgovinah GMT in Adel imamo številne rešitve, kako znižati temperaturo v avtih, vabimo vas, da posvetujete z našimi prodajalci.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna