B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako se izogniti zapletom, če boste na dopustu doživeli prometno nesrečo?

Kako se izogniti zapletom, če boste na dopustu doživeli prometno nesrečo?

Ena hujših stvari, ki se lahko zgodijo med zasluženim poletnim oddihom, je prometna nesreča. Da je še huje, se to zgodi v tujini, s tujcem. V takšnih primerih, kot tudi v primeru nesreče s tujim vozilom na slovenskih cestah, je potrebna še posebna previdnost, da bodo zavarovalnice izplačale škodni zahtevek oziroma krile vašo odgovornost.

Tako kot pri vsaki drugi nesreči zgolj z materialno škodo ohranite mirno kri in najprej poskrbite za svojo varnost - telovnik, trikotnik ... Če so vozila vozna in v nesreči ni poškodovanih, ni suma na alkoholiziranost ali pa ne boste uveljavljali kasko zavarovanja za vašo odgovornost, ni treba klicati policije, zadostovalo bo natančno izpolnjeno evropsko poročilo o nesreči, ki ima standardizirane rubrike. Pri izpolnjevanju evropskega poročila bodite posebej pozorni na pravilen popis voznika, vozila, registrskih označb, zavarovalne police ... Če je bilo v nesreči udeleženo priklopno vozilo tujca (bivalna prikolica, prikolica za čoln …) morate pridobiti tudi zavarovalne podatke o njem. Evropsko poročilo izpolnite tudi v primeru, če je bila na kraju policija in je vodila svoj zapisnik. Pazite na čitljivost, bodite natančni, izpolnite vse rubrike, na koncu se morata oba voznika podpisati!

Ker je Slovenija članica Evropske unije, morajo imeti vsi vozniki motornih vozil s slovenskimi registrskimi tablicami veljavno zavarovanje avtomobilske odgovornosti za vse države članice. To v tujini najlažje dokažete z zeleno karto, ki jo dobite pri svoji zavarovalnici in ki velja tudi v številnih nečlanicah EU. Če povzročitelj niste bili vi, temveč tujec, je zelo pomembno, da od povzročitelja na mestu nesreče dobite kopijo zelene karte oziroma podatke o zavarovanju, predvsem kadar gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni znotraj sistema zelene karte. Če zelena karta nima kopije, jo vsaj fotografirajte. V primeru, da od soudeleženih v nesreči ne morete pridobiti podatkov o osebah, vozilu in zavarovanju, že na kraju zaprosite za podatke policijo. Zabeležite tudi podatke prič in fotografirajte kraj dogodka in poškodovana vozila.

Kaj storiti, če je moje vozilo po nesreči v tujini nevozno?

Takrat je zelo priporočljivo, da imate sklenjeno katero izmed oblik asistence (prek AMZS, svoje zavarovalnice …) Pokličite jih in se dogovorite o nadaljnjih postopkih, da se boste lahko vrnili domov.

Kako doma do povračila škode?

V primeru, da ste bili sami povzročitelj in ste povzročili škodo drugemu, bo vaša zavarovalnica poravnala škodo iz vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti v sodelovanju s tujo zavarovalnico. Ko bo vaša zavarovalnica od zavarovalnice oškodovanca prejela informacijo o škodi, vam bo v izpolnitev posredovala obrazec za prijavo škode. Če boste škodo na svojem vozilu uveljavljali iz svoje zavarovalne police (kasko), jo morate prijaviti pri svoji zavarovalnici.

Če ste bili oškodovanec sami, bo vam povzročeno škodo poravnala zavarovalnica povzročitelja iz njegovega obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Če je povzročitelj nesreče iz EU ali Švice, lahko odškodninski zahtevek vložite kar v Sloveniji pri zavarovalnici, ki je pri nas pooblaščenec zavarovalnice povzročitelja. Če pa je bilo vozilo povzročitelja registrirano v eni od držav zunaj sistema zelene karte ali pa celo neregistrirano, morate odškodninski zahtevek vložiti pri nacionalnem biroju zelene karte države, v kateri se je nesreča pripetila.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna