B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vozniki, jesenske razmere so že tu!

Vozniki, jesenske razmere so že tu!

Te dni je začelo vreme dodobra krojiti razmere v prometu. Poskrbite, da boste varno prišli do cilja. Veliko boste storili že, če boste povečali varnostno razdaljo.

"Vozniki morajo hitrost in način vožnje vedno prilagoditi razmeram na cesti, stanju vozišča, preglednosti na njem, vidljivosti ter prometnim in vremenskim razmeram," opozarjajo policisti.

Jesen je za voznike še posebno nepredvidljiva, saj pomeni spremembo po dolgem obdobju suhih cest in toplega vremena. Posamezni odseki cest so lahko med seboj popolnoma različni, menjava se suh in moker asfalt, še posebno nevarni so lahko senčni ovinki in listje na cesti.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki se jih je jeseni na cesti dobro držati. Dobra pnevmatika rešuje življenja

Visoke temperature pripomorejo k večji obrabi brisalnikov in pnevmatik, zato jih je dobro pregledati. Tlak v pnevmatikah naj bo nekoliko višji kot poleti. Ne pozabite na stanje akumulatorja; z dovolj zmogljivim ampermetrom ga lahko hitro preverite tudi sami. Za čim krajšo zavorno pot je poleg pnevmatik bistvenega pomena optimalno delovanje zavor, zato preverite tudi stanje olja in po potrebi zamenjajte obrabljene dele. Po potrebi avtomobil odpeljite na pregled na servis.

Nevarna mrzla jutra Jesenski čas spremlja tudi občuten padec temperatur in poskrbi za slabšo trakcijo pogonskih koles. Posamezni odseki cest, predvsem v mrzlih jutrih in če je ponoči deževalo, so tako lahko med seboj popolnoma različni, saj se velikokrat menjavata moker in suh asfalt. Še posebno nevarni so lahko senčni ovinki. Če je megla, pa še bolj pazite na varnostno razdaljo.

Predvidite nevarnosti Marsikateri voznik podcenjuje nevarnost odpadlega listja na cestišču. Na mestih, kjer je listje gosto natrošeno, je oprijem tolikšen kot v močnem nalivu, zato se je treba temu prilagoditi. Vse to od voznika zahteva dodatno mero previdnosti, kar pomeni, da kolikor je le mogoče, predvidite nevarno mesto na cesti in se krizni situaciji poskusi izogniti. Izogibajte se nenadnim in sunkovitim spremembam vozne smeri ter naglemu zaviranju.

Varno do domačega praga Še posebno previdni morajo biti motoristi, saj je jesenska vlaga zanje zelo nevarna, predvsem zaradi samozavesti, ki so si jo pridobili prek poletja. Napaka, ki jo pogosto delajo vozniki, je, da vozijo preveč na pamet in ne pričakujejo, da se jim na domači poti lahko kaj zgodi. Bolj ko se bosta približevali pozna jesen in zima, več bo pasti, nevarni bodo predvsem mostovi, ki so zelo spolzki, gozdni predeli …

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna