B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ali tudi vi pogledate naravnost v luči?

Ali tudi vi pogledate naravnost v luči?

Noč je že daljša od dneva. Vozila jo premagajo z lučmi, vozniki pa je marsikdaj ne znajo.

Nočna vožnja zahteva še precej več pozornosti kot podnevi. Težje je ocenjevati hitrost in oddaljenost drugih udeležencev, zato je še bolj pomembno, da se držimo hitrostnih omejitev. Že nekaj kilometrov preveč je namreč dovolj, da neosvetljenega pešca ali divjad opazimo prepozno za učinkovito izmikanje ali zaviranje.

Zelo pogosta napaka je, da vozniki zaslepijo nasproti vozeče, ker pozabijo skrajšati snop svetlobe. V naselju uporabljamo kratke luči, izven naselij pa vedno dolge, če razmere to dopuščajo. K sreči ima vse več modernih avtomobilov asistenta, ki samodejno in pravočasno preklaplja med dolgimi in kratkimi lučmi.

Še ena nočna napaka, ki je zelo pogosta pri voznikih in voznicah, pa je napačno usmerjen pogled, ko mimo njih zapelje drugo vozilo. Tako oči podzavestno usmerijo proti levi v svetlobo žarometov, ki jih zaradi tega tudi za več sekund zaslepijo. Zato se trenirajte, da boste pogled tudi ob srečanjih vedno usmerjali po svojem pasu cestišča v daljavo.

Marsikateri voznik se tudi ne zaveda, da je za oči najbolj obremenjujoč del dneva mrak, ker se morajo takrat oči neprestano prilagajati spreminjajoči se svetlobi. Jesenski čas leta pa zahteva več pozornosti tudi zaradi zahtevnejših vremenskih razmer.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna