B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vse več vozil z akumulatorjem, prilagojenim sistemu start-stop

Vse več vozil z akumulatorjem, prilagojenim sistemu start-stop

Po najnovejših podatkih naj bi imelo že lani več kot 70 odstotkov novih avtomobilov vgrajenih start-stop tehnologijo. Proizvajalci vozil v prid sistemu omenjajo prihranek do 10 odstotkov goriva. Start-stop tehnologija naj bi bila prikladna predvsem za vožnjo po mestih, kjer je veliko ustavljanja in speljevanja. Ko je avtomobil ustavljen oziroma še v gibanju, se motor, ko voznik prestavi v nevtralno in popusti sklopko, sam od sebe ugasne. Vnovičen stisk sklopke ob zeleni luči motor v nekaj desetinkah znova zažene.

Vendar pa tovrstni sistemi s seboj prinašajo nove zahteve za avtomobile. Med drugim tudi specifične akumulatorje. Za ta vozila so namreč predpisani specifični akumulatorji, ki temeljijo na EFB ali AGM tehnologiji in dopuščajo poleg večkratnih ciklov zagona in polnjenja tudi bistveno večje tokovne obremenitve.

Strokovnjak pri podjetju GMT Primož Rožnik nam je razložil, da bi običajen svinčeno kislinski akumulator v primeru primeru vgradnje v vozilo z omenjeno tehnologijo odpovedal bistveno hitreje. "Lahko tudi že v garancijski dobi, posledično pa bi proizvajalec akumulatorja zavrnil njegovo reklamacijo zaradi neustreznosti vozilu s start-stop sistemom," pravi in dodaja, da poleg naštetega pri nekaterih vozilih start-stop sistem sploh ne bi deloval, saj bi računalnik avtomobila (ECU enota) zaznala odstopanje od zahtevanih parametrov.

Pri večini novejših vozil s start-stop sistemom je polnjenje in praznjenje akumulatorja nadzorovano prav z ECU enoto in ni prilagojeno navadnemu akumulatorju. Tudi, če bi izklopili sistem start-stop, bi bil akumulator predčasno uničen.

Rožnik dodaja, da se zaradi večjih in pogostejših obremenitev skrajšuje življenjska doba akumulatorja, v praksi pa težko najdemo v takih vozilih akumulator starejši od šest let. Zato mehaniki v svojih delavnicah že opažajo več menjav akumulatorjev in okvar zaganjalnikov. "Pri določenih znamkah pa je tudi več okvar alternatorjev, saj jih njihova vozila uporabljajo tudi za zagon motorja in ne samo polnjenje akumulatorja," dodaja Rožnik.

Pester nabor kakovostnih akumulatorjev najdete tudi v trgovinah GMT in Adel po vsej Sloveniji. Obiščite nas.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna