B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ali lahko zaradi napačne dimenzije pnevmatike zavarovanje res ne velja?

Ali lahko zaradi napačne dimenzije pnevmatike zavarovanje res ne velja?

To vprašanje bi si moralo postaviti več Slovencev, kot se zdi na prvi pogled. Pravilnik o tehnični ustreznosti vozil določa, da morajo pnevmatike na vozilu po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezati pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki "dovoljene pnevmatike".

Vseeno pa številni lastniki vozil pri nakupu in montaži novih gum ubirajo bližnjico. Nekatere znamke avtomobilov so posebej znane po tem, da proizvajalec zanje predpisuje nekoliko bolj eksotične mere pnevmatik, ki imajo manj običajne kombinacije širine, presečnega razmerja in premera platišča. Ker so takšne pnevmatike manj pogoste in jih izdeluje manj proizvajalcev, so zato posledično lahko občutno dražje od le za eno dimenzijo (ponavadi presečno razmerje) drugačnih pnevmatik. Vendar pa bi moral lastnik takšnega avta pogoltniti slino in izbrati pnevmatike z merami, kot jih je predpisal proizvajalec, saj za takšno odločitvijo stojijo številne meritve v času razvoja nekega modela in prilagoditve ustreznega razmerja sodelovanja med podvozjem in gumo.

Neustrezne pnevmatike imajo lahko očitne in manj očitne posledice. Med očitnejše gotovo sodi verjetnost, da bosta merilnik hitrosti in števec kilometrov pričela nepravilno delovati, saj je merjenje hitrosti neposredno povezano z obodom kolesa. "Če spremeniš vrednost, moraš avtomobilu to povedati, saj vrednosti, ki jih izmeri avtomobil, vplivajo še na številne druge sisteme, še posebej pri novejših avtomobilih. Neposredno ima recimo to lahko vpliv tudi na delovanje avtomatskega menjalnika," pojasnjuje Primož Rožnik, mehanik in vodja tehničnega izobraževanja pri skupini GMT.

Manj očitna posledica nepravilne izbire gum pa se lahko pokaže v primeru nepredvidenega dogodka ali celo nesreče. Ker avto ni imel nameščene ene izmed dovoljenih kombinacij pnevmatik, ki so vpisane v kartonček o homologaciji, to avtomatsko pomeni, da je bil avto v prometu neizpraven. Znano je, da zavarovalnice postajajo vse previdnejše pri izplačevanju škod in preverjajo različne okoliščine. Na podlagi ugotovitve, da avto ni bil tehnično brezhiben, lahko zaradi nespoštovanja določil iz zavarovalne police tudi zavrnejo zahtevek za poplačilo škode.

Če menite, da na vaš avto na vsak način sodijo pnevmatike drugačnih mer, kot jih je dopustil proizvajalec, potem vseeno obstaja možnost. Dodatno mero in s tem tehnično brezhibnost vozila vam potrdijo pri podjetju, ki ima pooblastilo za tehnične homologacije. Seveda pa mora avto ob tem izkazati, da drugačne pnevmatike ne vplivajo na njegove tehnične karakteristike.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna