B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Zakaj zimske gume in topli dnevi ne gredo skupaj?

Zakaj zimske gume in topli dnevi ne gredo skupaj?

Temperature se že vztrajno zvišujejo, zakon pa pravi, da morajo biti avtomobili obuti v zimske pnevmatike. Zato dodatna previdnost ni odveč, saj nas ugodnejši pogoji na cesti lahko premamijo v bolj dinamičen slog vožnje, pri katerem pa zimske pnevmatike znajo neprijetno presenetiti.

Opozorila na temo uporabe zimskih pnevmatik v poletnem času verjetno že dobro poznate, a jih velja ponoviti. Zakon sicer zahteva le, da imajo pnevmatike dovolj globok profil, torej lahko tudi poleti uporabljate pnevmatike z zimskim profilom. A se njihova drugačna sestava z vročim poletnim asfaltom ne zmore spoprijeti enakovredno letnim pnevmatikam. Torej zimske gume poleti odsvetujemo, če le varčevanje ni zares nujno in s svojim avtomobilom prevozite zelo malo kilometrov. Se je pa treba zavedati, da zimska pnevmatika po prevoženi poletni sezoni ne bo nikoli več enako učinkovita, saj se njena struktura preveč spremeni. Pa ne le poleti, ampak bo slabše opravljala delo tudi v zimskih pogojih.

Če se v zimskem času na zimskih gumah zavedamo kompromisov pri voznih lastnostih, pa se zna zgoditi, da se ob drastičnem polepšanju vremena in dvigu temperatur spozabimo in od svojega avtomobila zahtevamo vse, kar nudi na letnih pnevmatikah. Drugačna struktura in zmes zimskih pnevmatik pač ne more ponuditi tistega, kar zmore dobra letna guma. Zavorna pot na suhi podlagi je namreč drastično večja, prav tako pa je oprijema precej manj v hitro odpeljanih ovinkih. Ob tem pa velja imeti v mislih še hitrejšo obrabo zimskih pnevmatik, saj so praviloma izdelane iz mehkejše zmesi kot letne.

Na zalogi imamo več kot 60.000 pnevmatik. Za pravilen izbor in pomoč ob nakupu smo vam v poslovnicah GMT in ADEL po vsej Sloveniji. Za več informacij vam je na voljo tudi klicni center GMT – 080 12 12.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna