B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Nepredvidljiva jesen na cesti

Nepredvidljiva jesen na cesti

Jesen je za voznike še posebno nepredvidljiva, saj pomeni spremembo po dolgem obdobju suhih cest in toplega vremena. Posamezni odseki cest so lahko med seboj popolnoma različni, menjava se suh in moker asfalt, še posebno nevarni so lahko senčni ovinki in listje na cesti.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki se jih je jeseni na cesti dobro držati.

Dobra pnevmatika za stik s podlago

Visoke temperature pripomorejo k večji obrabi brisalnikov in pnevmatik, zato jih je dobro pregledati. Tlak v pnevmatikah naj bo nekoliko višji kot poleti. Ne pozabite na stanje akumulatorja; z dovolj zmogljivim ampermetrom ga lahko hitro preverite tudi sami. Za čim krajšo zavorno pot je poleg pnevmatik bistvenega pomena optimalno delovanje zavor, zato preverite tudi stanje olja in po potrebi zamenjajte obrabljene dele. Po potrebi avtomobil odpeljite na pregled na servis.

Nevarni odseki

Nevarna mrzla jutra Jesenski čas spremlja tudi občuten padec temperatur in poskrbi za slabšo trakcijo pogonskih koles. Posamezni odseki cest, predvsem v mrzlih jutrih in če je ponoči deževalo, so tako lahko med seboj popolnoma različni, saj se velikokrat menjavata moker in suh asfalt. Še posebno nevarni so lahko senčni ovinki. Če je megla, pa še bolj pazite na varnostno razdaljo. Predvidite nevarnosti

Nevarno odpadlo listje

Marsikateri voznik podcenjuje nevarnost odpadlega listja na cestišču. Na mestih, kjer je listje gosto natrošeno, je oprijem tolikšen kot v močnem nalivu, zato se je treba temu prilagoditi. Vse to od voznika zahteva dodatno mero previdnosti, kar pomeni, da kolikor je le mogoče, predvidite nevarno mesto na cesti in se krizni situaciji poskusi izogniti.

Pazite na pešce in divjad

V dneh, ki postajajo vse krajši, je pomembno, da ste dobro vidni, kar velja zlasti za pešce in kolesarje. Pomembno je, da dosledno upoštevate postulat treznosti za volanom. Tretja pomembna stvar je sodelovanje v prometu – pešec mora iskati stik z voznikom, kolesar z voznikom in pešcem ter vozniki med seboj. Ob vse krajših dneh se povečuje nevarnost nesreč z divjadjo. Največkrat je za trk kriva neprilagojena hitrost. Pazljivi bodite na opozorilne table, ki označujejo območje, kjer divjad prečka cesto, in prilagodite hitrost, da bi se lahko ob prečkanju divjadi hitreje odzvali.

Megla je značilen jesenski pojav

Povečajte varnostno razdaljo in zmanjšajte hitrost. Če je vidljivost 50 metrov, je lahko hitrost največ 50 kilometrov na uro. Vsi vozniki, katerih vozila so opremljena s sprednjimi in zadnjimi meglenkami, morajo biti pozorni na zakonska določila, kdaj lahko uporabljajo meglenke na svojem vozilu. Uporaba luči za meglo je dovoljena takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov. Takoj ko se vidljivost zboljša, je treba luči za meglo ugasniti, saj sicer ovirate druge udeležence v prometu.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna