B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako Castrol pomaga pri učinkovitosti električnih pogonov?

Kako Castrol pomaga pri učinkovitosti električnih pogonov?

Castrol se s popularizacijo hibridnih in električnih vozil sooča z novimi izzivi na področju tekočin za menjalnike, drugih maziv in hladilnih tekočin.

Avtomobilska industrija se vse bolj osredotoča na razvoj hibridnih in popolnoma električnih vozil, kar seveda s seboj prinaša ogromno izzivov na vseh področjih. Gonilo napredka morajo biti prav vsi, tudi Catrol, ki prispeva svoj del inovacij predvsem pri tekočinah za menjalnike. O tem je spregovoril Matthias Donner, vodja oddelka razvoja izdelkov s področja prenosa moči pri Castrolu. Kot pravi, hibridni in električni pogonski sklopi potrebujejo drugačne tekočine za menjalnike, saj so elektromotorji v neposrednem stiku z mazivi, olje v menjalniku pa med delovanjem doseže višjo temperaturo. Poleg tega je zaradi večje hitrosti vrtenja elektromotorjev obremenitev maziv toliko večja. Zobniki in ležaji so izpostavljeni večjemu navoru, poleg tega pa mora biti olje kompatibilno s komponentami, ki prevajajo elektriko. Pri reševanju naštetih zagat se Castrol posvetuje s proizvajalci posameznih komponent in vozil, saj le tako lahko pride do dna težavam, ki jih je treba rešiti, da se doseže čim višjo stopnjo učinkovitosti delovanja. Nagrado za to dobi končni uporabnik, ki se lahko zanese na vozilo z večjim dosegom z enim polnjenjem, oziroma čim nižjo porabo goriva.

Eno od področij delovanja je izboljšanje učinkovitosti elektromotorja in zmanjševanje možnosti električnih okvar z optimizacijo električnih lastnosti olja v menjalniku. Poleg tega imajo tekočine z dobro zaščito bakrenih delov ključno vlogo pri preprečevanju korozije električnih komponent. Naloga, ki jo sicer opravljajo tudi v vozilih z motorji z notranjim zgorevanjem, a je tu še nekoliko bolj pomembna, je izboljšano hlajenje in preprečevanje pregrevanja motorja.

Hitrost razvoja pogonskih sklopov v zgodovini mobilnosti ni bila še nikoli tako hitra, zato je delo, ki ga opravljajo pri Castrolu še toliko bolj ključnega pomena.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna