B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako učinkovito nad zarošena stekla?

Kako učinkovito nad zarošena stekla?

Pred nami so obdobja deževnega vremena, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako ukrepati, ko se v avtomobilu zarosijo šipe. Zmanjšana vidljivost je nevarna.

V vlažnih in deževnih dneh, predvsem hladnih jutrih, kot smo jim priča tudi to pozno pomlad, v kabino prodre veliko vlage. Vzrok za to so lahko preprosto vlažna oblačila potnikov, k temu pa svoje doda tudi dihanje potnikov, med katerim se v zrak sprošča tudi veliko vlage. Vzrok za vlago v kabini so lahko tudi slaba tesnila vrat.

Ko vlažen zrak pride v stik s hladno notranjo površino avtomobilskih stekel, vodna para v njem kondenzira, drobne vodne kapljice pa se naberejo na stekleni površini in na njej ustvarijo tanko plast nepregledne rose. Kaj storiti? Na voljo imate hitre in učinkovite ukrepe.

Tudi, če je zunaj hladno, vam bo pomagalo, če nekoliko odprete okna. Iz kabine bo tako ušlo nekaj toplega vlažnega zraka, ki bi sicer zarosil šipe, vanjo pa bo vstopil bolj suh zrak iz okolice. Ventilator in gretje nastavite na najvišjo stopnjo in šobe čim bolj usmerite v vetrobransko steklo. Če še zaprete šobe v sredini armaturne plošče, bo topel zrak iz preostalih odprtih šob zadostoval za skoraj popolno odrositev šip. Klimatska naprava je učinkovito sredstvo proti zarositvi šip. Med svojim delovanjem namreč suši zrak in poskrbi za zelo hitro odrositev šip. Bodite pozorni na to, če v kabini kroži notranji zrak ali vanjo prihaja zrak iz okolice avtomobila. Ob kroženju notranjega zraka se bo kabina mogoče hitreje segrela, ne boste pa odpravili zameglitve šip. V kabini se bo namreč zadrževal vlažen zrak. Če hočete odrositi šipe, morate v kabino spustiti svež zrak, torej se odpovejte notranjemu kroženju zraka.

Včasih pa bo dovolj že to, da v deževnem vremenu ob vstopanju v avtomobil pred vstopom oblačila in obutev potresite, da z njih odstranite vsaj velike vodne kapljice.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna