B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Projektili z neba avto lahko trajno poškodujejo

Projektili z neba avto lahko trajno poškodujejo

Parkiranje avta pod drevesom ne pomeni le hladne sence, temveč tudi veliko verjetnost, da boste na njem ob vrnitvi našli ptičje iztrebke. Ptičji iztrebki so za avto ena najbolj nevarnih tegob, saj lahko zelo hitro pustijo trajne posledice na laku. Najbolj izpostavljeni so avti temnejših barv, še posebej črnih. Črna barva pa je ena najbolj priljubljenih med slovenskimi lastniki vozil ...

Ptičji iztrebki so najbolj pogosto beli in črni ter so sestavljeni iz blata in urina. V belem delu je sečna kislina, ki ima vrednosti pH med 3 in 4,5 - gre za visoke vrednosti kislosti, zato je iztrebek zelo koroziven in začne takoj nažirati lak. Odvisno od kvalitete laka se prej ali slej na pločevini začnejo kazati posledice v obliki lis. Poletje z visokimi temperaturami proces le še močno pospeši.

Morda niste vedeli, a nekateri proizvajalci vozil in barv ptičjim iztrebkom posvečajo ogromno pozornosti, ter razvijajo barve in lake, ki bi bili bolj odporni proti ptičjim bombam. Vsekakor pa velja, da je treba vsak ptičji iztrebek z avta čimprej odstraniti, ne pa čakati šele na naslednje tedensko ali 14-dnevno pranje. Največkrat pomaga že, da nanj položimo mokro mehko krpo ter počakamo, da se iztrebek razmoči. Potem bi morala biti odstranitev enostavna. Včasih pa je treba poseči tudi po kakšnem blažjem čistilnem sredstvu s pH nevtralno vrednostjo, priporočljivo je imeti s seboj tudi rokavice. Še en nasvet - čiščenje naj ne poteka na vročem soncu, pločevino je treba prej ohladiti, v senci. A ne pod drevesom, polnih ptic!

Če so posledice ptičjih iztrebkov že preveč vidne in je zunanjost avta postala lisasta, potem je morda pravi čas za poliranje. Zelo pa je priporočljivo tudi, da avto nekajkrat na leto povoskate, saj s tem na površju ustvarite dodaten zaščitni sloj. Vse za zunanje in notranje čiščenje ter poliranje avta seveda najdete v naših GMT trgovinah.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna