B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ogrevalni sistemi v avtomobilu in vpliv na akumulator

Ogrevalni sistemi v avtomobilu in vpliv na akumulator

Ali lahko zaradi ogrevanega volana in sedežev izpraznimo akumulator? Spraševali smo GMT tehničnega strokovnjaka Primoža Rožnika.

Jutra so že tako hladna, da je marsikdo že vklopil sistem gretja sedežev in volana. Kmalu bo treba stisniti še tipko za odmrzovanje vetrobranskega stekla.

Bistvena prednost naštetih ogrevalnih sistemov je namreč prav udobje, saj se sedeži ali volan hitro ogreje na 32 stopinj Celzija in za vožnjo ne potrebujemo rokavic, enako velja za sedeže, ki grejejo tako zadnjico in hrbet, zato se lahko že takoj znebimo debelih vrhnjih delov oblačil. Vsi ti sistemi so veliki porabniki elektrike, ki jo mora zagotoviti akumulator in alternator. Kako obremenjen je zaradi tega akumulator vozila in ali lahko pride ob hkratni uporabi vseh sistemov do njegove izpraznitve? Toplota se namreč generira s tokom, ki teče skozi ogrevalne žice.

Primož Rožnik, tehnični inštruktor v podjetju GMT pojasnjuje, da je strah pred izpraznitvijo akumulatorja odveč, saj so v novejših vozilih akumulatorji in alternatorji izboljšani in ojačani z novimi tehnologijami, da lažje zadovoljijo povečane potrebe po električni energiji. "Se pa v praksi kaže, da kljub temu akumulatorske baterije odpovedujejo pogosteje, kot so pred leti. Tveganje za izpraznitev akumulatorja zaradi uporabe gretja sedeža in volana je majhno, saj ogrevanje deluje samo ob prižganem motorju. Kljub temu pa se lahko zgodi, da pod pogojem uporabe teh sistemov pri zelo ponavljajočih se kratkotrajnih vožnjah, izpraznimo baterijo do te mere, da le ta ni več sposobna zagnati motorja," pravi Rožnik.

Obremenitev alternatorja je lahko večja od njegove zmogljivosti in se dodatna energija črpa iz akumulatorja, ki pa nima možnosti nadomestiti te izgube zaradi prekratkega časa delovanja motorja.

Akumulatorji bodo torej v mrzlih dneh obremenjeni. Priporočamo, da si ogledate našo bogato ponudbo kakovostnih akumulatorjev po ugodni ceni, ki jih najdete v naših GMT trgovinah po vsej Sloveniji.

Gretje

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna