B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Nekaj veli zakon, drugo zakon ulice!

Nekaj veli zakon, drugo zakon ulice!

Za tisti del zimske preobrazbe naših avtomobilov, ki nam lahko prinese globo, večinoma pridno in pravočasno poskrbimo. A zimska oprema pomeni veliko več kot le zimske pnevmatike in verige.

Priprava vozila na zimo mora biti temeljita in se mora začeti s temeljitim pregledom vseh vitalnih delov vozila. Zimske razmere namreč morebitne majhne težavice hitro potencirajo. Nato naj sledi priprava, najprej menjava pnevmatik in nato menjave drugih stvari, ki jih zakon sicer ne predpisuje. Preveriti je treba v kakšnem stanju so brisalci, nikakor pa ne pozabite na menjavo tekočine za stekla. Tista, ki jo uporabljate poleti namreč ni odporna na zmrzovanje, zato pri temperaturah pod ničlo lahko zmrzne. Ko se to zgodi, je odstranjevanje iz rezervoarja in napeljave prava nočna mora.

Vsaka zimska tekočina za stekla (vitreks) ni enaka, ampak lahko vsebuje različne deleže alkohola, ki določa do kako nizke temperature ne zmrzne. Ravno zato je treba biti previden tudi pri razredčevanju z vodo. Vsekakor je pametno dodati premalo namesto preveč vode. A odpornost proti zmrzovanju ni edina prednost tovrstnih tekočin, pač pa vsebujejo še dodatke, ki jih delajo prijaznejše do gume brisalcev.

Med drugimi pripomočki, ki v zimskem času sodijo v vaš avtomobil naj bosta strgalo za led in metlica za čiščenje snega. Za kakšen skrajni primer je dobro, da je v prtljažniku manjša lopata (lahko je zložljiv), odeja pa bo poskrbela za toploto, če boste obtičali ob cesti. Čeprav z nameščenimi zimskimi pnevmatikami zadostite zahtevam zakona, je še vedno smiselno imeti v prtljažniku verige, saj se zlahka znajdete na nespluženi cesti. Jasno, da ni treba posebej poudarjati, da morajo biti pnevmatike v dobrem stanju, ne prestare in z zdravim, dovolj globokim profilom.

Prav lahko se zgodi, da se v zimskih razmerah znajdete v zelo resni situaciji, ko gre kaj resno narobe, pomoč pa ne more do vas. Takrat se boste lahko vsaj deloma zanesli in nabor uporabnih pripomočkov v prtljažniku. Plastenka vode, kakšni oreški in polnilnik za mobilni telefon so zelo dobrodošli. Priporočljivo je tudi, da imate v rezervoarju nekaj več goriva in da se pozimi ne vozite na rezervi. Ob ugasnjenem motorju se namreč kabina zelo hitro ohladil.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna