B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pri menjavi pnevmatik lahko vplivamo na neenakomerno obrabo

Pri menjavi pnevmatik lahko vplivamo na neenakomerno obrabo

Ni vseeno, kako obrnemo in namestimo pnevmatike na platišče. Pnevmatike imajo namreč različne dezene, njihova oblika pa vpliva na rotiranje koles na vozilu in posledično enakomernejšo obrabo pnevmatik.

Pnevmatike so lahko simetrične (pri teh je na pnevmatiki označena smer vrtenja) in asimetrične (pri teh je označeno, katera naj bo zunanja stran). Zato je treba pri menjavi paziti na navodila proizvajalca. Od pravilne namestitve pnevmatik je odvisna tudi varnost in vodljivost vozila. Nepravilna namestitev preprečuje optimalno odvajanje vode, vpliva tako na udobje vožnje kot hrupnost.

Tehnični strokovnjak pri podjetju GMT Primož Rožnik pravi, da napačna pozicija pnevmatike na vozilu sicer nima vpliva na porabo goriva, če so na vozilu vse pnevmatike istih dimenzij. Na obrabo pa ima vpliv vrsta pogona vozila in s tem povezana rotacija koles zaradi enakomernejše obrabe vseh pnevmatik. Prav zato se rotacija izvaja ob sezonskih menjavah, vulkanizerji pa priporočajo, da se rotacija koles naredi na 10 tisoč prevoženih kilometrov.

Rotacija koles poleg enakomernejše obrabe prinaša tudi boljši oprijem, hkrati pa boste z enim kompletom pnevmatik lahko prevozili večje število kilometrov, preden se bodo obrabile.

Še naš nasvet. Na bočnici, če ima pnevmatika usmerjen dezen, je narisana puščica, kam se mora vrteti kolo pri vožnji naprej, pri asimetričnem dezenu pa na bočnici glejte oznako "outside".

Kakovostne zimske in celoletne pnevmatike najdete tudi v ponudbi GMT trgovin. Naročilo in plačilo je možna preko spleta, pnevmatike pa lahko osebno prevzamete na posebnih sprejemnih mestih v GMT poslovalnicah po Sloveniji.

Menjava pnevmatik

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna