B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Prej kot v dober akumulator vložite v dober polnilec zanj

Prej kot v dober akumulator vložite v dober polnilec zanj

Dober akumulatorski polnilec in njegova pravilna uporaba vam bosta znižala stroške in preprečila odpoved zagona, ko jo boste najmanj potrebovali. Nenadnemu problemu izpraznjene baterije se je mogoče povsem enostavno izogniti.

Če smo nekoč na akumulator gledali kot na klasični potrošni material, pa danes pravilna skrb lahko bistveno podaljša življenjsko dobo in znižuje stroške uporabe vozila. Akumulator je postal v sodobnih vozilih precej pomembnejši in dražji del kot je bil nekoč. Sodobni akumulatorji imajo drugačne notranje sestave in elektrolit, ki so prilagojeni tipom vozil in tehnologijam, kot so številni novi porabniki energije, start&stop sistem, mikrohibridni in hibridni pogon, 48 V napeljava … Poleg klasičnih govorimo danes tudi o AGM in gel akumulatorjih, ki jih s starim polnilcem ni več mogoče pravilno polniti oziroma jim lahko celo škodujemo.

Večje in naprednejše kot je vozilo, večji so izzivi zagotavljanja energije. In tudi ko je vozilo ugasnjeno, so v ozadju lahko porabniki, ki potrebujejo stalen vir energije (alarm, podatkovne povezave, razni grelci, dodatna oprema …). Potem pa je tu še sulfacija, ki z nabiranjem kristalov sulfata zmanjšuje aktivne površine svinčenih plošč in s tem tokovno zmogljivost baterije.

Zaradi vse dražjih akumulatorjev in zakompliciranih porabnikov je torej naložba v pametni polnilnik zelo smiselna, saj že z občasnim priklopom nanj lahko vzdržujemo ali izboljšamo kondicijo akumulatorja. Ko imamo doma vozilo, ki več mesecev stoji (starodobnik, kamper …), pa je stalni ali vsaj občasni priklop na električno napajanje nujen, da preprečimo težave na začetku sezone.

Kaj odlikuje sodoben polnilnik akumulatorjev?

Seveda mora biti kompaktnih mer, dovolj lahek, odporen na padce in mokroto (standard IP65). Omogočati mora polnjenje za sodobno zgrajene akumulatorje in za različne tipe vozil, ter enostaven ali celo samodejen preklop med njimi.

Vstopni modeli so ponavadi primerni za akumulatorje v klasično velikih avtih, motorna kolesa in vrtne kosilnice (6 V ali 12 V). Zmogljivejši polnilci pa so namenjeni tudi polnjenju baterij kombijev, traktorjev in tovornjakov (24 V) in imajo zmogljivosti 120 Ah, lahko pa celo 170 Ah. Nekateri, predvsem tisti iz serij za profesionalno rabo, so primerni tudi za polnjenje litij-ionskih baterij.

Pametni polnilnik mora biti sposoben delovati v različnih programih, med katerimi lahko preklaplja samodejno ali pa po pritisku na tipko. Pomembna je zaščita pred napačno polarizacijo oziroma kratkim stikom, diagnosticiranje baterije in nato polnjenje v več fazah s prilagajanjem toka in časa za optimalno ohranjanje materialov. Ko je baterija dovolj napolnjena, pametni polnilnik samodejno preklopi v fazo vzdrževanja napetosti, da s tem prepreči prenapolnjenost ter zmanjšanje zmogljivosti. Dobri polnilci poskrbijo za minimalne izgube energije, znajo pa tudi diagnosticirati stanje ohranjenosti akumulatorja in s pulznim tokovnim delovanjem izvesti desulfacijo notranjih plošč.

Pomembna je tudi prijaznost do uporabnika - kljuka za obešanje ali fiksiranje, primerno dolgi kabli, izvedba klešč ... Nekateri imajo celo dodatno stalno izvedbo priklopov na akumulatorjeva pola, ki med pogostejšo rabo omogočajo hiter priklop polnilca.

V GMT Avtodeli trgovinah ponujamo več tipov sodobnih polnilcev za domačo ali profesionalno rabo izdelovalcev Bosch in Magneti Marelli. Preverite ponudbo! Če pa bo že prepozno za polnilec, imamo vedno na zalogi akumulatorje za najrazličnejše potrebe in tipe vozil. Še posebej smo ponosni na kakovostno in cenovno zelo konkurenčno hišno znamko akumulatorjev Black Line.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna