B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

14 stvari, ki jih je treba po koncu zime preveriti v avtu

14 stvari, ki jih je treba po koncu zime preveriti v avtu

Zima lahko na avtomobilu pusti rane. Sneg, sol, žlindra, luknje bodo pustili svoj dolgotrajni pečat na vozilih. Ne oklevajte in avto ob nastopu pomladi dobro preglejte in odpravite napake. Zamuda pri vzdrževanju vas lahko stane bistveno več.

Vsemu temu morate po koncu zimskega obdobja nameniti svojo pozornost. Kakovostne pripomočke in material najdete v vseh GMT poslovalnicah po Sloveniji, kjer vam bodo usposobljeni prodajalci znali pravilno svetovati.

 

1. Podvozje

Dno podvozja je treba temeljito oprati z vodo pod pritiskom in tudi detergenti. Močno jedke soli in nečistoč se boste rešili le na ta način. Vendar pa pranje podvozja v avtopralnicah ni priporočljivo. Umivanje na roke je boljše.

 

2. Karoserija

Tudi lak vozila je bil v mrzlih dneh pod vplivom umazanije soli, zlasti na predelu oblog in tečajev vrat. Pranje na pralni liniji ni dovolj. Priporočljivo je, da skrite kotičke operete sami in jih tudi dobro obrišete.

 

3. Tesnost motorja

.

Če avto dvignete z dvigalko, je dobro preveriti, ali morebiti oljna posoda motorja in menjalnika puščata. Mastni madeži jasno kažejo na uhajanje olja.

 

4. Tesnila

Če ste natančni, je dobro preveriti delovanje krmilnih tesnil. Poškodbe lahko vplivajo na življenjsko dobo zatičev in sklepov.

 

5. Zavore

Poleg preverjanja učinkovitosti samih zavor je dobro preveriti tudi zavorno tekočino.

 

6. Steklo

Stekleni deli pozimi trpijo zaradi peskanja cestišč. Preden se razpoka poveča, je treba popraviti majhne poškodbe.

 

7. Luči

Če ste pozimi zamenjali žarnico, je priporočljivo prilagoditi kratki in dolgi pramen snop svetlobe. Seveda to velja za starejše avtomobile. Z novimi z led diodami te možnosti nimate.

 

8. Pnevmatike

Zamenjati je treba zimske pnevmatike za letne. Pri visokih temperaturah boste uničili zimsko pnevmatiko. Po zamenjavi kolesa kalibrirajte.

 

9. Osi

Pri menjavi pnevmatik preverite tudi geometrijo osi. To pomembno vpliva na kakovost voznih lastnosti in varnost vožnje. Pa tudi na življenjsko dobo pnevmatik.

 

10. Brisalci

Metlice brisalcev so pozimi najbolj obremenjene. Pogosto izgubijo prvotno prilagodljivost in so lahko celo neuporabna. V tem primeru vam v temi ali slabem vremenu ne bodo pomagali niti najboljši žarometi.

 

11. Motor

Sam motor ne zahteva posebne pozornosti. Kljub vsemu je treba preveriti vse tekočine za njegovo pravilno delovanje.

 

12. Baterija

Akumulator je pozimi izpostavljen hladnemu zagonu. Pri starejših akumulatorjih preverite gostoto in količino elektrolita.

 

13. Filtri

Po koncu zimskega obdobja je priporočljivo zračni filter očistiti s stisnjenim zrakom. Če je preveč zamašen ali poškodovan, ga le zamenjajte.

 

14. Klimatska naprava

Napaka je, da vozniki pozimi na uporabljajo klimatske naprave. Zato se v uparjalniku namnožijo bakterije, ki povzročajo zatohel vonj. Zato je priporočljivo uparjalnik razkužiti z antibakterijskim pršilom oziroma ozonom.

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna