B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Tudi pnevmatika ima svoj faktor

Tudi pnevmatika ima svoj faktor

Ravnokar smo pisal nasvete za zimsko nego in vzdrževanje avtomobila, pa moramo že opozarjati na vse, kar s seboj prinaša toplejše in malce kasneje še vroče poletno vreme. Močni sončni žarki in pnevmatike brez primerne zaščite so namreč slaba kombinacija.

Verjetno ste že kdaj opazovali pnevmatike, ki so sumljivo napokane, a so bile te verjetno nameščene na starejši avtomobil. A naj vas to ne zavede, saj se lahko kaj takega zgodi že razmeroma novim gumam, ki za seboj nimajo več kot tri sezone uporabe.

Dalj časa trajajoča izpostavljenost soncu ima lahko za pnevmatike uničujoče posledice, predvsem, če avtomobil veliko stoji pri miru. V gumeni zmesi pnevmatike je namreč veliko različnih sestavin, med drugim tudi dodatki, ki skrbijo za prožnost. Ti se sproščajo, če pnevmatika redno »telovadi«, se razteza in krči, kar pa se dogaja le med vožnjo. Prej omenjeni dodatki oziroma posebne kemikalije niso prisotne v neomejenih količinah in jih s pretiranim čiščenjem pnevmatik lahko pretirano odstranimo. Tu govorimo o čiščenju s posebnimi preparati z agresivnejšimi čistili, kar sicer samo po sebi ni škodljivo, če zatem nanesemo poseben premaz, ki nato gumo neguje.

Če veste, da bo vaš avtomobil v najtoplejših mesecih dalj časa stal na mestu, ga je pametno parkirati na senčnem mestu, na soncu pa temeljito pokriti pnevmatike. Poleg tega je treba biti zelo pozoren na količino zraka v pnevmatiki, saj premajhen pritisk pomeni, da je v spodnjem delu stena pretirano izbočena in s tem še bolj izpostavljena potencialnemu pokanju gume.

Na težave zaradi od sonca poškodovanih pnevmatik najbrž ni treba posebej opozarjati, saj se njihove pomanjkljivosti med vožnjo kaj hitro pokažejo. Preprosto povedano, guma izgubi prožnosti in postane trša, z manjšo prožnostjo pa se drastično zmanjša oprijem in s tem varnost v vseh voznih razmerah.

V GMT-jevih trgovinah boste zagotovo našli tisto, kar potrebujete za nego vaših pnevmatik, da jim boste lahko zagotovili najdaljšo možno življenjsko dobo, sebi pa prihranili strošek predčasnega nakupa novega kompleta.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna