B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Je skrb za okolje pomembnejša od varnosti?

Je skrb za okolje pomembnejša od varnosti?

Avtomobilski proizvajalci v zmanjševanje škodljivih emisij in energetsko učinkovitost vlagajo vse več sredstev, ki prinašajo vse manjši dodaten učinek. Kot kaže, postaja ravno s tem namenom vse bolj mamljivo iskanje kompromisov pri pnevmatikah.

Vsakemu avtomobilistu je že jasno, da nikoli ne smemo varčevati pri dveh stvareh: zavorah in pnevmatikah. Za slednje velja, da so edini stik vozila s podlago, zato morajo svoje delo vedno opravljati kar se da temeljito. Konec koncev to podpira tudi zakonodaja, ki pa vseeno dopušča kar nekaj načinov za lastno presojo.

Pri GMT seveda zagovarjamo uporabo primernih letnih in zimskih pnevmatik in le izjemoma, če navade in način uporabe to dovoljuje, celoletne pnevmatike. Letno pozimi, tudi če je v prtljažniku set verig, niso učinkovite, saj pri nizkih temperaturah njihova zmes ne deluje tako kot bi morala. Manj samoumevna pa je nevarnost uporabe zimskih pnevmatik v poletnem času, kar mnogi počnejo pred nakupom novega seta. Poleti so zaradi daljše zavorne poti in drugih voznih lastnosti že dobre (sveže) zimske pnevmatike slaba izbira, dotrajane pa še toliko bolj! Poleg tega velja tudi, da se v poletni vročini struktura zimskih gum (notranja zgradba, lamele …) nepopravljivo poškoduje in s tem izgubijo tudi učinek v zimskih razmerah. Prav za temi argumenti se je pred kratkim skrivala novica o tem, da bo Volvo v prihodnosti na električna vozila serijsko namestil celoletne pnevmatike. Kot pravijo je veliko delov Evrope, kjer naj bi bila izbira celoletnih zaradi milih zim boljša ideja.

Pravi razlog za nenavaden predlog pa se skriva v ekologiji, oziroma v učinkovitosti električnih vozil. Zimske pnevmatike namreč, zaradi globljega profila in drugih značilnosti, botrujejo malenkost večji porabi goriva oziroma električne energije. Če to za vozila z motorji z notranjim zgorevanjem ni ključno, pa je za pri električnih popolnoma drugače. Pri teh ogromno vlogo igra domet z enim polnjenjem baterije in pri Volvu so izdali, da ima njihov model XC40 recharge na celoletnih gumah za kar osem odstotkov večji doseg kot na zimskih.

Pa je za to vredno varčevati pri varnosti?

Da boste lahko sprejeli najboljšo odločitev in vaš avtomobil obuli v primerne pnevmatike, se oglasite v eni od poslovalnic GMT Avtodeli, kjer vam bomo ponudili nasvet in izbiro iz bogatega programa pnevmatik vseh vrst!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna