B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

So vaša kolesa varno pritrjena na avtomobil?

So vaša kolesa varno pritrjena na avtomobil?

Prvi topli dnevi po precej mokrem začetku maja so na kolesarska potepanja zvabila mnogo rekreativcev in družin. Ker za dvoje, tri ali več koles večinoma nimamo dovolj prostornega avtomobila, se za prevoz obračamo na zunanje pripomočke.

Najbolj pogosto kolesa prevažamo na strešnih nosilcih, oziroma prtljažnikih, uveljavljeni pa so tudi takšni, ki se pritrdijo na zadnja (prtljažna) vrata ali pa se namestijo kar na vlečno kljuko.

Najbolj priljubljeni so strešni prtljažniki, za kar je več razlogov. Eden glavnih je prav gotovo ta, da so cenovno najugodnejši. Še posebej, če ima lastnik vozila že strešne prečne nosilce, na katere se potem pritrdijo vzdolžni za prevoz prevozu koles. V primeru, da za prevoz koles na strehi kupujete celoten prtljažnik, potem je treba biti pazljiv, da je le-ta za vaše vozilo ustrezen. Utori in pritrdišča se namreč med avtomobili precej razlikujejo, zato je smiselno izbrati izdelke priznanih znamk, kjer ujemanju komponent namenijo več časa in pazljivosti.

Tisti, ki se odločijo za nakup prtljažnika, ki se ga namesti na zadnja ali prtljažna vrata, sklenejo določen kompromis. Slaba plat je v tem, da zaradi načina pritrditve na prtljažna vrata ali na zadnje steklo otežijo in lahko celo onemogočijo dostop do prtljažnega prostora. Seveda so na trgu tudi takšni, denimo od proizvajalca Thule, ki so znajo odmakniti in omogočiti dostop.

Po drugi strani ti nosilci precej olajšajo dostop do koles, kar je super, če vam dvigovanje kolesa na streho avtomobila predstavlja težavo. Slednje še posebej velja za visoke športne terence, pri katerih težava lahko nastopi tudi pri vožnji pod kakšni nižjim podvozom.

Če je na avtomobilu že nameščena vlečna naprava (kljuka), je pri prevozu koles še dodatna možnost uporabe prtljažnika, ki se jih pritrdi prav tja. Glede na to, da je kljuka sposobna prenašati ogromne obremenitve, je jasno, da z dvema ali tremi kolesi nima prav težkega dela. Pritrditev je preprosta, dostop do koles pa odličen, saj so lahko nameščena izredno nizko. Edina resna pomanjkljivost je, da so takšni prtljažniki razmeroma dragi, za seboj pa lahko potegnejo še vrsto drugih stroškov. Če prekrivajo registrsko tablico, je treba poskrbeti za dodatno namestitev tablice in svetlobnih teles z ustreznim napajanjem energije.

Katerikoli sistem si boste za prevoz koles izbrali, je prav, da upoštevate osnovna varnostna pravila. Prepričajte se, da so kolesa zares trdno pripeta in po potrebi odstranite kakšne dele koles, ki bi lahko med vožnjo odpadli. Preverite kakšno težo prtljažniki lahko prenesejo in te ne presegajte, prav tako pa koles ne prekrivajte s kakšnimi ponjavami, saj te povzročijo večji zračni upor. Upoštevajte, da prevoz koles lahko konkretno spremeni porazdelitev mase vozila, zato bodite pozorni že pri namestitvi in poskrbite, da bodo težja kolesa bližje vozilu, otroška pa na zunanji strani. V nobenem primeru natovorjeni ne prekoračite najvišje dovoljene hitrosti, ki znaša 130 kilometrov na uro.

Če ste po prebranem še vedno v dvomih o izbiri primernega prtljažnika za prevoz koles, je najbolje, da se ustavite v eni od poslovalnic GMT Avtodeli, kjer vam bodo še dodatno svetovali pri izbiri pravega izdelka iz bogate ponudbe priznanega proizvajalca Thule.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna