B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Znate ujeti prevrtene kilometre?

Znate ujeti prevrtene kilometre?

Vse višje cene novih avtomobilov so zelo ogrele tudi trg rabljenih, zato je dober rabljen avtomobil težje in težje najti. Med najpogostejšimi triki, ki jih prodajalci uporabljajo za iztrženje višje cene, je prirejanje števca prevoženih kilometrov. Tu je nekaj nasvetov, da boste tovrstno prevaro lahko pravočasno odkrili.

Najlažje boste vozilo s prirejenimi kilometri prepoznali, če je števec analogen. Na njem se namreč velikokrat poznajo fizične sledi posegov kot so razne praske, prstni odtisi na steklu merilnikov in slabo priviti vijaki. Avtomobilski proizvajalci so sicer predvideli tudi nekaj varnostnih ukrepov, ki naj bi pomagali tovrstno goljufijo preprečiti. Pri nekaterih se denimo številke nikoli več ne poravnajo tako kot bi se morale, zato je neenakomeren izpis ali razmiki prav gotovo pomemben opozorilen znak, ki kaže na poseganje v števec. Testna vožnja lahko sume potrdi, če se denimo število kilometrov sploh ne povečuje ali pa je obračanje številk neenakomerno.

Če so analogni števci naklonjeni odkrivanju posegov, pa je z digitalnimi vse skupaj nekoliko bolj zapleteno. Vseeno se tudi tu lahko na nekaj načinov prepričamo o istovetnosti izpisanih številk. Tu gre bolj za občutke in dobro opazovanje, saj je treba oceniti ali se obraba volana, vozniškega sedeža in stopalk ujema z izpisano kilometrino. Marsikaj lahko izda tudi temeljit pregled dokumentov in dokazil o servisih ter drugih posegih, saj so tam večinoma zabeleženi tudi prevoženi kilometri. Bolj zanesljiv, a nikakor stoodstotno pravilen je izpis zgodovine vozila, bodisi na uradnem servisu ali pa pri katerem od ponudnikov tovrstnih storitev. Največ boste naredili, če bo vozilo podrobno pogledal profesionalec, po možnosti nekdo, ki se dobro spozna prav na vozila izbrane znamke.

Najbolj pomembno pa je, da se ob vsakem sumljivem znaku obrnete in nadaljujete z iskanjem, saj se z malce čakanja vedno najde drug avtomobil. Ne glede na opravljeno domačo nalogo pa se je treba vedno zavedati, da se rabljeni avtomobili včasih pokvarijo in takrat dobra podpora pride še posebej prav. V tistih trenutkih boste v prodajalna GMT Avtodeli našli vse, kar potrebujete, da bo vaš jekleni konjiček zopet v akciji.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna