B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako pravilno shladiti avto?

Kako pravilno shladiti avto?

Vozniki uporabljajo različne trike, da bi avto v teh visokih poletnih temperaturah čim hitreje shladili. Vsi niso učinkoviti. Kako pravilno shladiti avto?

Številni vozniki upajo, da bodo notranjost avta med poletno pripeko ohranjali hladnejšo, če bodo okna na vratih pustili nekaj centimetrov odprta. S tem naj bi omogočili pretok oziroma mešanje vročega zraka iz potniške kabine z ambientalnim. Vendar ta ukrep nima praktično nobene koristi. Čeprav se sprva hitreje segreva notranjost v avtu z zaprtimi stekli, pa se že po okoli 50 minutah temperatura v notranjosti avta praktično izenači ne glede na to, ali ste pustili stekla zaprta ali odprta.

Zimzelen nasvet je, da skušajte avto parkirati v senci. Ker te ni nikoli dovolj za vse, imejte v vročih dneh vsaj armaturno ploščo oziroma vetrobransko steklo prekrito (kakovostne izdelke najdete tudi v trgovinah GMT po vsej Sloveniji), saj bo to bistveno zmanjšalo efekt žarilnega telesa, ki med vožnjo oddaja vročino. Preden speljete, si vzemite minutko, da dobro prezračite avto. To zelo pomaga pri učinkovitosti klime. Pomaga hitri trik, da na eni strani odprete stekla, nato pa na drugi nekajkrat zamahnete z vrati, s čimer ustvarjate nadtlak in podtlak za hitro izmenjavo zraka v avtu.

Ena najbolj zapostavljenih tipk v avtu je tista za vklop recirkulacije zraka, čeprav je njena uporabnost zelo široka. Tudi poleti. Ko na začetku vožnje vklopimo recirkulacijo, kompresor klime hladi le še že pred tem hlajeni zrak iz notranjosti avtomobila, ne pa zunanjega, ki je precej bolj vroč. Ker bo temperatura zraka, ki gre mimo izparjevalnika, nižja, bo kompresor klime za delovanje potreboval precej manj energije, notranjost pa se bo hitreje ohlajala.

A predolgo recirkulacija ne sme biti prižgana, saj se ob tem nabira vlaga na steklih in tudi dotok svežega zraka je omejen.

Pred naslednjim vročim valom obvezno poskrbite za servis klime - osebje s primernimi napravami mora preveriti tesnost sistema in nivo napolnjenosti s hladilnim plinom. Če klimatska naprava ni redno in pravilno vzdrževana, bodo stroški za njeno popravilo visoki.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna