B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Avtomobilske pasti jesenskega listja

Avtomobilske pasti jesenskega listja

Lepe jesenske barve so v največji meri zasluga listja na drevesih, a ko to začne odpadati, se ga avtomobilisti ne moremo ravno veseliti. Ne le, da na cestišču slabša oprijem, ampak je lahko posebej škodljivo, ko zaide v motorni prostor.

Odpadlo listje, ki se zadrži na vašem avtomobilu, skupaj z ostalo umazanijo deluje kot zamašek odvodnih kanalov. Slednji se nahajajo med vetrobranskih steklom in pokrovom motorja, lahko so tudi na ohišju sončne strehe ali na zadku avtomobila. Če so zamašeni, preprečujejo deževnici, da bi odtekala po predvideni poti in se zaradi tega zadržuje na napačnih mestih. Denimo v bližini akumulatorja ali katere druge občutljive komponente, kar samo po sebi še ni tako hudo kot je lahko, če ponoči ta voda zmrzne. Ekspanzijska lastnost vode v ledenem stanju tako lahko povzroči manjše poškodbe, ki sčasoma prerastejo v velike. Tudi suho listje pod motornim pokrovom lahko povzroči težave, saj se ob razgretih delih motorja kaj hitro vname. Bojda imajo z listjem obdane kotičke rade tudi male živalce, ki pod motornim pokrovom iščejo zatočišče. Pa tudi, če ne zaide pod kožo avtomobila, je dolgotrajno prilepljeno listje na karoseriji razlog za poškodbe laka.

Da bi se zgoraj opisanim težavam izognili, vam preostane več rešitev. Prva je, da nabiranje listja preprečite in avtomobila ne parkirate pod drevesa. Če se temu ne morete izogniti, avtomobil pokrijte s ponjavo, še posebej, če gre za daljša obdobja parkiranja. Sicer pa naj bo del redne nege avtomobila odstranjevanje umazanije tudi iz kotičkov, ki jih običajno pranje ne doseže. Ko boste že imeli odprt pokrov motorja, pa vseeno preverite še nivo motornega olja in tekočine za pranje stekel. Oboje in čisto vse ostalo, kar bi lahko vaš avtomobil potreboval, boste našli v enem izmed mnogih prodajalnah GMT Avtodeli, kjer vam bomo z dobrim nasvetom z veseljem pomagali!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna