B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabiti?

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabiti?

Najpogosteje avtomobilski akumulatorji nagajajo ravno v zimskem času, zato se takrat tudi največkrat srečamo s kabli za zagon. Pri tem je zelo pomembno vedeti, da vsi kabli niso enaki, ampak imajo različne preseke. To je pomembno predvsem zato, ker jasno kaže na to, da vsaki kabli niso enaki in je treba pred nakupom poskrbeti, da ste izbrali prave. Zato je najbolje, da se o tem posvetujete s strokovnjakom in kot naročeno imamo prijazne svetovalce v vsaki trgovini GMT Avtodeli!

Izbira pravih kablov je dober začetek, tu pa je natančen postopek uporabe po korakih, ki zagotavljajo, da boste vozilu »zbudili« učinkovito in predvsem varno:

1. Preden kable priklopite na kontakte, preverite, da so ti čisti in jih po potrebi vsaj na grobo očistite. Poskrbite, da avtomobil, ki posoja elektriko ni v stiku z drugim vozilom.

2. Najprej priklopite pozitivni pol kabla (običajno rdeče barve in z oznako +) na izpraznjeno baterijo.

3. Priklopite drugi konec rdečega kabla na pozitivni pol baterije v drugem vozilu.

4. Sledi priklop minus pola delujočega (!) akumulatorja s črnim kablom.

5. Zopet ponovite postopek s črnim kablom pri vozilu z izpraznjenim akumulatorjem, a ne na minus pol na akumulatorju, pač pa poiščite primeren neizoliran prevodnik okvarjenega avtomobila, bodisi na motorju ali karoseriji. Nikoli ne priklopite na akumulator, saj se pri napajanju sprošča vodik, kar pa lahko ob iskrici teoretično povzroči eksplozijo.

6. Ko sta vozili priklopljeni lahko vozilo z delujočim akumulatorjem zaženete in pustite, da deluje v prostem teku.

7. Sedaj je čas za zagon drugega avtomobila. Če se po deseti sekundah motor še ne teče, odnehajte, saj se lahko kabli pregrejejo in poškodujejo. Po vsaj 30 sekundah lahko poskusite še enkrat. Če se po nekaj poskusih motor noče zagnati, je težava nekje drugje in ne (le) v akumulatorju.

8. Po uspešnem zagonu najprej odklopite negativni pol z vozila, ki ste ga zagnali in šele nato z drugega, ki je »darovalo« elektriko.

9. Pozitivni pol najprej odklopite z vozila z delujočim akumulatorjem in nato z drugega.

10. Če je bil podvig v celoti uspešen, morate vozilo pustiti prižgano vsaj kake četrt ure, še bolje pa je, če se greste z njim zapeljati. Kratka vožnja po mestu ne bo zadoščala, ampak je treba vozilo pognati hitreje, najbolje na avtocesti ali kaki magistralki.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna