B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pravila pri točenju goriva v zelo mrzlih dneh

Pravila pri točenju goriva v zelo mrzlih dneh

Temperature so se pretekli teden po Sloveniji spustile globoko pod ledišče. Pripravili smo nekaj pravil, ki jih velja upoštevati pri točenju goriva pri nizkih temperaturah.

Na splošno pogosta vožnja na "rezervi" ni najboljša za vozilo. Ob mrzlih nočeh je to še bolj izrazito. Da preprečite zmrzovanje cevi za gorivo velja nepisano pravilo, da naj bo posoda za gorivo v avtomobilu pozimi vedno napolnjena več kot do polovice.

"V zimskem času se zaradi večjih temperaturnih nihanj v preveč prazni posodi za gorivo lahko ustvarja povečana količina kondenza, ki se na dnu posode potem združuje in posledično ob zelo nizkih temperaturah tvori kristale, ki otežujejo pretok goriva," pojasnjuje GMT tehnični inštruktor Primož Rožnik.

Vozniki dizelskih vozil pa morajo imeti v mislih, da je dizelsko gorivo brez dodatkov pri nizkih temperaturah podvrženo izločevanju parafina. Avto bo vžgal, čez nekaj minut pa vam bo lahko nenadoma povsem odpovedal. Pogovorno vozniki pravijo, da gorivo zmrzne, v resnici pa izločen parafin iz goriva zamaši dovode goriva in filtre. Edina rešitev v takšnih primerih je, da se zunanja temperatura spet dvigne oziroma da se vozilo spravi v topel prostor in "odtali".

Vozniki pogosto pozabijo, da se temperatura zraka, podana v poročilih oziroma napovedih, meri na višini med 1,5 do dveh metrov nad tlemi. Na višini rezervoarja, torej 30 do 50 cenitmetrov nad tlemi, pa je temperatura lahko pozimi, še posebej v primeru snega, tudi za pet do sedem stopinj Celzija nižja! Piš vetra med vožnjo gorivne vode še dodatno hladi. To pomeni, da se bodo ob napovedanih temperaturah zunanjega zraka nad tlemi in v primeru snežne odeje temperature okoli avta lahko spustile še precej nižje. Zaradi trenutnih razmer marsikateri avto naredi precej manj kilometrov kot sicer.

Naftarji sicer gorivo prilagodijo za mrzle mesece.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna