B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Priprava na pomlad: Nadležne oranžne pikice - kako se jih najlažje znebiti

Priprava na pomlad: Nadležne oranžne pikice - kako se jih najlažje znebiti

Leteča rja, gotovo ste jo že videli v obliki trdovratnih oranžnih pikic na zunanjosti avta. Kako nastanejo in kako jih ukrotiti.

 

Letečo rjo povzroča železov prah, ki rjavi v zraku. V največji meri prihaja iz

obrabljenih delov zavor in se sprošča pri zaviranju. Zelo pogosto se pojavlja tudi v bližini industrijskih obratov in njihovih dimnikov. Takšen prah leti po zraku in se zalepi na

zunanje lakirane površine, ki jih opazimo kot majhne oranžne krogce. Letečo rjo najhitreje opazimo na belih avtih in drugih svetlih odtenkih, seveda pa je prisotna tudi na temnih zunanjostih.

 

Kako se je znebiti? Avtomobil je treba najprej dobro umiti in posušiti. Nato je treba uporabiti namensko Ph nevtralno čistilo. Ph nevtralno čistilo je treba aplicirati na suhe površine, saj le tako najbolje deluje. Delovati ga pustimo tako dolgo kot zahteva priporočeni čas z navodil za uporabo. Da čistilo deluje, lahko vidimo v obliki vijolično obarvane sledi.

 

Predele, kjer smo nanesli čistilo, je treba nato obrisati z vlažno mikro krpo, na koncu pa vozilo še enkrat sprati čisto vodo in šamponom. Pomembno je, da avta ne peremo na soncu. V GMT za učinkovito odstranjevanje leteče rje priporočamo namenska čistila znamke Sonax ali Meguiars.

 

Včasih, če je rja še posebej močno prisotna in trdovratna, je za pomoč bolje prositi strokovnjaka. Ta nam bo rjo odstranil in avto dodatno zaščitil z voskom ali keramično

zaščito, ki preprečuje takojšne poškodbe laka.

 

Treba pa je vedeti, da razni voski in keramične zaščite dolgoročno ne obvarujejo

avtomobila pred zračno rjo. Za avtomobil boste veliko storili, če boste vsaj enkrat

letno odstranili letečo rjo ali pa to delo zaupali strokovnjaku. Pomembno je, da letečo rjo odstranjujemo s karoserije, saj se bo sicer prenesla in začela razjedati kovino. Nadaljevanje je logično.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna