B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako najhitreje uničiti koristno funkcijo vaših sedežev

Kako najhitreje uničiti koristno funkcijo vaših sedežev

Zaradi napačnega poletnega čiščenja vas lahko pozimi zebe.

Čas po povratku s počitnic je idealen za temeljito čiščenje notranjosti avtomobila. Smiselno ga je temeljito posesati, pobrisati armaturno ploščo in druge površine, pomiti stekla.

Pri tem opravilu veliko uporabnikov počne napako zaradi preveč agresivnega premikanja po notranjosti avtomobila, zaradi česar lahko nastanejo viden, pa tudi nevidne poškodbe. Najbolj na udaru so prednji sedeži, saj na njih tudi v drugih situacijah pogosto klečimo, odlagamo na njih težke predmete ali jih kako drugače točkovno obremenjujemo.

Zakaj je to slabo? Ker lahko zlahka s premočno točkovno obremenitvijo poškodujemo grelno mrežo tik pod sedežno prevleko. Mnogi avti imajo namreč funkcijo udobja za gretje sedežev, ki pa ima to slabost, da je grelna mreža lahko zelo dovzetna za neenakomerne pritiske na sedežno površino.

"Sedeža, ki ima funkcijo gretja, na sedalnem in tudi hrbtnem delu ne smemo točkovno obremenjevati, saj so tam nameščeni električni grelni elementi, ki se lahko pretrgajo," opozarja inštruktor Avto Akademije Primož Rožnik.

Pri pogostem premikanju sedeža naprej-nazaj pa se občasno dogodijo tudi poškodbe priključnih kablov pod sedeži, ki povezujejo razne funkcionalnosti sedeža. K temu lahko botruje tudi navada pospravljanja različnih nepritrjenih predmetov pod sedeže.

Poškodba grelnega elementa na sedežu je dokaj neugodna, saj je treba za povrnitev popolne funkcionalnosti zamenjati celotno mrežo. V večini primerov se je treba za menjavo obrniti na tapetnika, ki je vešč odstranjevanja in nameščanja sedežnega oblazinjenja. Različen je tudi cenovni razpon popravila, kar je odvisno od tega, ali je grelni element ločen ali pa integriran v oblazinjenje in s tem dobavljiv samo kot komplet.

Še en razlog torej, da si za čiščenje avta vzamete čas in ne hitite po nepotrebnem.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna