B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Domače rešitve za zarošena stekla

Domače rešitve za zarošena stekla

Hladnejši jesenski dnevi z več deževja in vlage v zraku so običajno popotnica za pojav zarošenih stekel. Tu je nekaj nasvetov, da boste vlago s stekel čim hitreje in učinkovito odstranili.

 

Nekoč je bil boj z zarošenimi stekli v avtomobilih neke vrste stalnica hladnejših obdobij v letu, pri sodobnih avtomobilih pa to ni več ravno pogost pojav, oziroma je za vlago na notranji strani stekel po navadi nek specifičen razlog. Sodobni prezračevalni sistemi namreč presežno količino vlage v kabini zaznavajo in jo znajo uravnavati. Se pa vseeno težave lahko pojavijo, bodisi zaradi težav s prezračevanjem, kakšnih karoserijskih poškodb, ki po možnosti niso bile dovolj temeljito sanirane ali pa zaradi napake pri zamenjavi stekla. Karkoli že je, to napako velja odpraviti pri strokovnjakih, mi pa vam vseeno ponujamo nekaj preprostih trikov, da vas vlaga in posledično slaba vidljivost ne bi ovirala med vožnjo.

Za začetek je dobro poskrbeti, da v avtomobil zaide čim manj vlage. Ne le med vožnjo, ampak tudi v domači garaži, ki brez učinkovitega zračenja že sama po sebi ustvarja ugodno okolje za vlago. Najmanj, kar lahko naredite je torej tudi redno zračenje garaže ali naprednejše vgrajeno prezračevanje.

Dobro tesnjenje smo že omenili in če tega ni, je treba ukrepati. Morda je dovolj že menjava tesnil na vratih, ki prepuščajo vlago v kabino. To mora sicer opraviti usposobljen serviser, marsikaj pa lahko postorite tudi sami. Prvi korak so dobri gumijasti predpražniki, ki zadržijo vodo, vi pa jo lahko redno odstranjujete. Če imate klasične predpražnike pa jih morate nujno redno sušiti, saj je v njih lahko ogromno vode, ki izhlapi in se začne nabirati na oknih.

Prav tako ključen korak je redno zračenje vozila, pri čemer ogrevanje nastavite na najvišjo stopnjo in vključite klimatsko napravo. S tem boste vlago spremenili v paro, zračenje pa jo bo poslalo iz vozila.

Tudi, če so tesnila v dobrem stanju, je še vedno nekaj možnosti, da se voda zadržuje na in v vozilu. Eden takšnih primerov je jesensko listje, ki neodstranjeno zamaši odtočne kanale, pa tudi prezračevalne poti, ki tako ne morejo dobro delovati. Po drugi strani zadrževanje mokrega listja in umazanije na vozilu ne vpliva le na ozračje v vozilu, ampak sčasoma lahko sproži in pospeši tudi rjavenje karoserije.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna