B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vozite dizla? Potem to morate vedeti!

Vozite dizla? Potem to morate vedeti!

Več ali manj vse avtomobilske komponente bolj trpijo v ekstremnih temperaturnih pogojih, tako poletnih kot zimskih. Med tistimi, ki so pozimi najbolj na udaru, pa so dizelski pogonski sklopi. 

Kdor je že malo dlje časa na tem svetu, se prav gotovo spomni, da je že slišal, kako je nekomu v hudem mrazu »zmrznil« dizel. No, če v njem ni ravno veliko vode, zares ne zmrzne, pač pa gre za kristalizacijo ali izločanja parafina. Krivec za to je parafin, ki je sicer zelo pomemben del sestave dizelskega goriva, omenjen pojav kristalizacije pa v gorivu najlažje opazimo že po njegovi motnosti. Kot je za kristale običajno, se ti sčasoma združujejo in povečujejo, v tem primeru z nižanjem temperatur, to pa kaj hitro postane problematično, ko njihova velikost naraste preko propustnosti filtrov. V najslabšem primeru pride do popolne blokade dotoka goriva.

Seveda se tega pojava najbolje zavedajo ponudniki goriv, ki izvajajo ustrezne protiukrepe. Zaradi tega namreč sezonsko prilagajajo sestavo goriva in z aditivi pozimi dvignejo prag pojava kristalizacije. Petrol denimo v zimskem obdobju prodaja le dizelsko gorivo, pri katerem se kristalizacija lahko pojavi šele pri temperaturi pod -20 stopinj Celzija. Pri tem velja omeniti, da morajo biti na ta pojav pazljivi predvsem tisti, ki avtomobil bolj poredko vozijo, saj se lahko zgodi, da v ledeno jutro zapeljejo še s »poletnim« gorivom v rezervoarju. Če obstaja sum, da bi se lahko kristalizacija vseeno pojavila, priporočamo, da se oglasite v kateri od mnogih trgovin GMT Avtodeli. Tam vam bodo pri izbiri primernega aditiva na pomoč priskočili prijazni svetovalci.

Morda se zdi, da to ni mogoče, a se lahko pri dizelskemu gorivu pojavi tudi pravo zmrzovanje. Sicer ne zmrzne gorivo, pač pa morebitna vlaga v njem, kar sicer pri polnem rezervoarju goriva ne more biti težava, nekaj drugega pa so filtri in cevi za dovod goriva. Zato serviserji svetujejo preventivni pregled pred zimsko sezono, pri katerem se iz filtra goriva odstrani vodo ali pa se ga kar v celoti zamenja.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna