B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Zato ne smete pozabiti na zavorno tekočino

Zato ne smete pozabiti na zavorno tekočino

Med mnogimi stvarmi, na katere smo pozorni pri vzdrževanju avtomobila, je zavorna tekočina s strani lastnikov pogosto spregledana. Vseeno se prepričajte, da nanjo ne pozabi tudi vaš serviser!

 

Zavore niso le čeljusti, obloge, koluti in klešče, pač pa še mnogo več. In čisto vsak del zavornega sistema ima ključno nalogo, ki je ne gre zanemariti. Tudi marsikdaj spregledana zavorna tekočina, katere zanemarjanje lahko drastično vpliva na odzivnost in učinkovitost delovanja celotnega sistema.

Da bi si lažje predstavljali zakaj je zavorna tekočina tako pomembna, je treba vedeti, s čim se mora spopadati. Med glavne izzive spadajo visoke delovne temperature, pa tudi dobro delovanje pri nizkih temperaturah, pomembna je fizikalna in kemična stabilnost, sestava mora zagotavljati zaščito kovin pred korozijo ter obenem ne sme reagirati z mehanskimi gumenimi izdelki. Preprosto povedano, je zavorna tekočina ključnega pomena za varnost in če je kakovost nezadostna, okvare zavornega sistema nikoli niso daleč.

Kaj gre torej lahko narobe, če zavorne tekočine ne zamenjamo pravočasno? Eden njenih glavnih sovražnikov je vlaga. Zavorna tekočina je higroskopna, kar pomeni, da privlači in absorbira vlago iz ozračja. Tega procesa se ne da preprečiti in se odvija skozi celotno življenjsko dobo, ko molekule vodne pare počasi prodirajo skozi prožne gumijaste zavorne cevi. Sčasoma to povzroči »redčenje« tekočine in znižanje vrelišča, s tem pa obenem poveča tveganje korozije kovinskih komponent.

Preveliko povečanje vlage v zavorni tekočini pomeni, da vrelišče sčasoma doseže nevarno raven. Ravno zato je redna menjava zavorne tekočine močno priporočena, strokovnjaki pravijo na vsaki dve leti ali celo prej, če vrelišče pade pod 200 stopinj Celzija. To je pomembno zaradi tega, ker se pri zaviranju zavore segrevajo na izredno visoko temperaturo, pri čemer se sicer toplota odvaja. Vseeno pa se del prenese tudi na zavorno tekočino, pri tem pa se blizu točke vrelišča lahko pojavijo mehurčki hlapov oziroma plina. Ker je plin za razliko od tekočin stisljiv, se torej učinkovitost zavor lahko drastično zmanjša, zavorna pot pa podaljša.

Med glavne težave z zavornimi tekočinami sicer spada tudi prenizek nivo tekočine v rezervoarju, pri čemer obstaja nevarnost, da v zavorni sistem pridejo zračni mehurčki. Temu lahko sledi odpoved zavor v trenutku, ko jih najbolj potrebujete.

Preprečevanju pojava zračnih mehurčkov so namenjene zavorne tekočine z višjim mokrim vreliščem, medtem ko je za hiter odziv ugodnejša nižja viskoznost. O najboljši kombinaciji lastnosti za vaše vozilo se boste najlažje prepričali v trgovinah GMT Avtodeli, kjer lahko izbirate iz bogatega nabora zavornih tekočin različnih proizvajalcev.
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna