B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Naj vam dopusta ne pokvari pokvarjen avto

Naj vam dopusta ne pokvari pokvarjen avto

Ko se bliža poletje in čas dopustov, je pomembno, da svoj avtomobil ustrezno pripravimo na vroče dni in dolge vožnje. Pravilna priprava vozila zagotavlja varno in udobno potovanje ter zmanjšuje možnosti okvar ter s tem dodatnih stroškov. Tukaj je pet ključnih področij, ki jih mora vsak voznik preveriti pred poletjem.

1. Pnevmatike

Gume so eden najpomembnejših delov vozila, saj so njegov edini stik s cesto. Preden se odpravite na daljše potovanje, preverite tlak v gumah. Ker pri vožnji na dopust avto bolj obtežimo, je treba dopolniti tlak na raven, ki jo še dovoljuje proizvajalec. Običajno so vrednosti izpisane na nalepki na voznikovem okvirju vrat. Pravilno napolnjene gume zagotavljajo boljšo porabo goriva in varnejšo vožnjo ter preprečujejo poškodbe na pnevmatiki. Preverite tudi globino profila in morebitne poškodbe. Poleti se seveda priporoča uporaba letnih pnevmatik, saj so prilagojene višjim temperaturam in nudijo boljši oprijem.

2. Tekočine

Redno preverjanje in menjava tekočin v vozilu je ključnega pomena. Preverite nivo motornega olja in po potrebi dolijte to vitalno tekočino za pravilno mazanje motorja, ki hkrati služi za njegovo hlajenje in odvajanje nečistoč.

Druga tekočina izrednega pomena je hladilna. Preverite, da je njen nivo v posodi na ustrezni ravni med črtama za maksimum in minimum. Ne pozabite preveriti zavorne tekočine in tekočine serva volana, če vaš avto uporablja še to tehnologijo.

3. Brisalci

Dobra vidljivost je ključna za varno vožnjo, zato preverite stanje metlic brisalcev. Po zimi so lahko metlice obrabljene ali poškodovane, kar zmanjšuje njihovo učinkovitost. V primeru slabega delovanja jih zamenjajte z novimi. Prav tako poskrbite, da je rezervoar tekočine za pranje stekel poln, seveda z letno tekočino, ki je posebej prilagojena za topljenje in odstranjevanje poletne nečistoče v obliki žuželk in maščob.

4. Varnostna oprema

Pred vsakim daljšim potovanjem preverite, ali imate v vozilu vso potrebno varnostno opremo. To vključuje prvo pomoč, varnostni trikotnik, odsevni jopič, v številnih avtih še vedno tudi (napolnjeno) rezervno kolo, dvigalko in ključ za kolesa. Prepričajte se, da je komplet prve pomoči popoln in da niso pretečeni roki uporabnosti posameznih izdelkov. Zelo priporočljivo je vedno imeti s seboj manjši gasilni aparat in vlečno vrv, pa komplet osnovnega orodja.

5. Svetila

Pravilno delujoča svetila so bistvena za varno vožnjo, še posebej ponoči in v slabih vremenskih razmerah. Preverite vse luči na vozilu – prednje, zadnje, zavorne, smerokaze in meglenke. Po potrebi zamenjajte pregorele žarnice. Prav tako očistite vse svetlobne površine, saj umazana svetila zmanjšujejo vidljivost in prepoznavnost vozila na cesti.

S temeljitim pregledom in vzdrževanjem vozila pred poletjem boste poskrbeli za varno in prijetno vožnjo ter se izognili morebitnim nevšečnostim na poti. Če potrebujete karkoli z zgornjega seznama, to seveda najdete v GMT Avtodeli trgovinah po državi.

Uživajte v brezskrbnem dopustu, naj vam ga ne pokvari pokvarjen avto!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna