B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Gretje in hlajenje

Gretje: toplotni izmenjevalec, ventilator zraka, notranji grelec


Sposobnost in pozornost ljudi med vožnjo sta močno odvisna od temperature in stanja zraka v potniškem prostoru. Zato naj v notranjost vozila po možnosti priteka svež, filtriran zrak, ki ga moramo glede na zunanjo temperaturo segrevati in ohlajati.

Toplotni izmenjevalnik je avtodel avtomobila, ki se uporablja za ustvarjanje toplega zraka v notranjosti vozila. Po obliki spominja na majhni grelec (plastični okvir, vhod / izhod in grelna cev iz aluminija) in se pogosto nahaja v ozadju za predalčkom armature. Grelni učinek povzroča hladilna voda, ki najprej teče skozi vroči motor, nato pa skozi izmenjevalnik toplote. Segreti zrak se potem s pomočjo ventilatorja razširi v notranjosti vozila.


Naloga tega nadomestnega dela je spraviti mrzel ali topel zrak v notranjost vozila. Hladen zrak se pri tem uporablja v klimatski napravi in topel zrak v izmenjevalniku toplote. Ventilator je podoben majhnemu ventilatorju in je nameščen v armaturni plošči vozila.

Sistem klimatske naprave: hladilnik, kompresor, kondenzator, sušilec zraka, izparilnik klime

klimatska naprava kompresor klime
Kompresor je pomemben avtodel saj je ključni del klimatske naprave in omogoča, da se hladen zrak spravi v notranjost vozila. Na koncu hlajenja kompresor klime stisne hladilni plin, da se ta segreje in se poveča pritisk. 
Kondenzator klime lahko plin potem spremeni v tekočino in pri tem hladi materijo (predmete). Sušilnik in izparilnik (uparjalnik) lahko tako na koncu sproščata zaželen mrzli zrak.


Kondenzator klime omogoča, da se hladilna snov utekočini in je po tem le-ta na enostaven način vključena v hladilni sistem.

« nazaj ...Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna