B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Nasveti šoferjem

Predpisi o zimski opremi

Zakon o varnosti cestnega prometa - ZVCP v 114. členu določa, da od 15.novembra do 15. marca naslednjega leta morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah (ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo oz. poledenelo).

Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Več o predpisih za zimsko opremo ...

Kaj je katalizator?

Katalizator je zelo pomeben avto del. Vozila z bencinskimi motorji, so zaradi svojega specifičnega delovanja velik onesnaževalec zraka. Razlog za to je nezadostno izgorevanje mešanice zraka in goriva, katera je potrebna za delovanje motorja.

Motor pri izgorevanju, poleg vode in ogljikovega dioksida, proizvaja tudi naslednje škodljive pline.

Več...

Omejitev hitrosti po evropskih cestah

Kako hitro lahko vozimo po evropskih cestah?
Je v Nemčiji še vedno dovoljeno največ?

Za vas smo pripravili preglednico omejitev na posameznih cestah. Več o omejitvah na cestah po Evropi ...


Vzdrževanje klimatske naprave

Tako kot večino mehanskih sistemov je tudi klimatsko napravo treba redno vzdrževati. To ne velja le za starejše avtomobile, ampak tudi novejše - ko v avtu postane vroče kljub vklopljeni klimatski napravi, je namreč že prepozno in treba je zapeljati na servis.

Več o vzdrževanju klimatske naprave ...

Črno zlato - pnevmatike

Ker vseh lastnosti ni mogoče stlačiti v eno pnevmatiko se pnevmatike razlikujejo po namenu. Ene so za velike hitrosti, druge za težak tovor, ene za dolgo uporabo druge samo za par kilometrov, ene za poleti druge za pozimi, itd. Tudi uporabljajo se v različnih okoljih (letala, cestni promet, gradbeni stroji...)

Zato se razlikujejo po notranji zgradbi, dimenzijah in dezenu. V cestnem prometu je predvsem potrebno zagotoviti dober oprijem v različnih vremenskih razmerah. Dezen (profil) pnevmatike omogoča odvajanje vode v dežju in čiščenje pnevmatike v suhem vremenu. Tekalna površina je zato sestavljena iz kock različnih oblik med katerimi so kanali. Kanali so namenjeni vodi in nečistočam, ki jo odrinejo kocke.  Avtodeli GMT ponujajo različne pnevmatike za osebna in motorna vozila.

Več...

Lambda sonda

Lambda sonda vozilu ni samo ena od predpostavk za optimalno delovanje motorja, temveč je pomemben element in motorni del pri uravnavanju zakonsko predpisanih vrednosti izpušnih plinov. Zato poškodovana oz. pokvarjena sonda omogoča prekoračitev škodljivih snovi v izpušnih plinih vozila.

Poleg tega je sonda nameščena na delu izpušnega sistema, na katerem je podvržena velikim temperaturam, različnim mehanskim obremenitvam, kakor tudi močnim kemičnim vplivom, zato je to avto del, pri katerem je stopnja obrabe relativno velika. Več...
« nazaj ...Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna