B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vinjeta lahko moti delovanje naprednih sistemov v avtomobilu

Vinjeta lahko moti delovanje naprednih sistemov v avtomobilu

Vinjeto nalepite v levi zgornji kot vetrobranskega stekla vozila, še prej pa odstranite staro vinjeto, da boste imeli najbolj optimalen pogled skozi steklo na cesto. Vinjete pa nikar ne lepite na sredino vetrobranskega stekla, saj tja proizvajalci v novejše avtomobile že nekaj let vgrajujejo kamere, ki veljajo za "oči avtomobila."

Primož Rožnik, tehnični inštruktor v podjetju GMT in ADEL in trikratni Mehanik leta, opozarja, da vinjete ne nalepite na sredo stekla, saj to lahko v veliki meri vpliva na varnost vozila. Enako velja tudi za nosilce za telefone in prenosne navigacije, ki lahko onemogočijo delovanje kamere, nameščene na vetrobranskem steklu. S pomočjo kamere danes v vozilih delujejo številni napredni elektronski sistemi za pomoč vozniku, kot je na primer sistem samodejnega zaviranja v sili, ki sam, v primeru da voznik tega ne stori, zavira s polno zavorno močjo. Poleg stoječih vozil najbolj napredni sistemi s pomočjo kamere zaznavajo tudi pešce in kolesarje.

"Nedolžen" nosilec za telefon ali vinjeta pa je lahko tudi vzrok, da ne bo delovalo samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi pri vožnji v temi. To sicer ne velja za vse avtomobile. »Nekateri avtomobili imajo kamero zaščiteno v ohišju in je postavljena na steklo. Težavnejši pa so sistemi, kjer je kamera približana steklu. V tem primeru lahko vinjeta prekrije pogled kamere na cesto, s tem pa onemogoči delovanje elektronskih podpornih sistemov,« pravi Rožnik. 

Ne le vinjeta ali nosilec za telefon, tudi led na vetrobranskem steklu vpliva na delovanje asistenčnih sistemov. Zato je treba vetrobransko steklo ob mrzlih jutri očistiti v celoti, še posebej pozorni bodite na predel, kjer je nameščena kamera.

Vinjeta

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna