B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Fantomski zastoji pogost pojav na slovenskih cestah

Fantomski zastoji pogost pojav na slovenskih cestah

Prometni zastoji so vse bolj pogost del našega vsakdana, saj se količina vozil vztrajno povečuje, infrastruktura pa trendu preprosto ne more slediti. Medtem ko so nekateri posledica prometnih nesreč, del na cesti ali kakih drugih izrednih dogodkov, poznamo tudi situacije, ko se zdi, da se zastoj pojavi brez pravega razloga. Pravimo jim fantomski zastoji, saj se pojavijo ravno tako 'od nikjer' kot nato izginejo, zanj pa smo večinoma krivi vozniki sami.

Naglo zaviranje in pospeševanje, premajhna varnostna razdalja in neupoštevanje predpisov so glavni vzroki za to, da promet ni tekoč, ampak prihaja do nepotrebnih zastojev. Če bi vozniki predvidevali dogodke v prometu in pravočasno reagiranje nanje, tudi fantomskih zastojev ne bi bilo. Če le deset odstotkov voznikov prehitro zavira pri omejitvi hitrosti, namesto, da bi hitrost počasi prilagodili, to lahko povzroči zastoj s popolno zaustavitvijo. Na nenadne reakcije voznika spredaj namreč tisti za njim reagira zakasnelo in tako tudi vsak naslednji. Posledica pa je močno upočasnjen tok prometa.

Dejstvo je, da se v današnjem svetu večini nekam mudi, izgubljeni čas pa poskušamo nadoknaditi na cesti. Kljub temu, da smo verjetno na svoji vsakodnevni poti tudi sami prišli do zaključka o tem, da se agresivno hitra vožnja praviloma ne izplača, to še vedno počnemo. Nagle reakcije (pospeševanje in zaviranje) ter pogoste menjave voznega pasu so nekaj, kar nam daje občutek hitrosti, pa čeprav s tem v praksi ne pridobivamo časa. Protistrup zastojem pa je ravno obratna tehnika zmernega pospeševanja, zaviranja in čim manj pogosto menjavanje voznega pasu. Vsaka naša reakcija ima namreč pri ostalih udeležencih v prometu protireakcijo, ki se od enega drugega vozila še potencira.

Dokler bo v vožnjo vpleten človeški faktor, se bodo dogajale napake zaradi katerih bodo fantomski zastoji del prometnega vsakdana. Vseeno pa se z vsakim elektronskim pomagalom možnost za nastanek kolone ali popolne zaustavitve zmanjšuje. Znanstveniki Univerze v Illinoisu so z eksperimentom dokazali, da možnost fantomskega zastoja močno zmanjša že eno samo avtonomno vozilo. To je v skupini dvajsetih avtomobilov edino uspešno držalo konstantno potovalno hitrost ter s tem poskrbelo za ugoden prometni tok vseh avtomobilov.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna