B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Mešanje smiselno le v skrajnih primerih

Mešanje smiselno le v skrajnih primerih

Motorno olje je neke vrste kri avtomobilskega motorja, zato je jasno, da je ključno za njegovo zdravje, oziroma pravilno delovanje. Kaj pa mešanje različnih olj? Če se le da, se temu izognite!

Nenehno izpopolnjevanje tehnologije zahteva, da se na višjo raven pomaknejo tudi druga področja. Proizvajalci maziv se tega še kako dobro zavedajo, saj imajo pri zagotavljanju zanesljivega in učinkovitega delovanja motorjev izjemno pomembno vlogo, še posebej, ko gre za misijo zmanjševanja škodljivih izpustov v ozračje. S tem namenom so namreč recepture sodobnih motornih olj vse kompleksnejše, saj le tako lahko zagotavljajo primerno podporo inovativnim motorjem.

Jasno je torej, da ima vsako olje prav na račun razvoja in prilagajanja specifičnim potrebam tipa motorja samosvoje lastnosti, ki jih z mešanjem z drugim oljem lahko deloma ali popolnoma izgubi. To velja tako za drugi tip ali pa enak tip olja od drugega proizvajalca. Posledice mešanja pa so lahko zelo različne. V zelo ekstremnih primerih lahko mešanje, predvsem mineralnih in sintetičnih olj, privede do večje škode na motorju. Bolj verjeten scenarij, ki pa ni takoj viden, je nastajanje manjše škode, katere posledica je manj učinkovito delovanje motorja. Med drugim lahko mešanje dveh različnih olj povzroči nastanek usedlin na različnih delih motorja.

Če kdaj, je mešanje olj smiselno v primeru, da menjava v celoti ni možna. Torej, ko zagori lučka ali ob kakem drugem nepredvidljivem dogodku, ko ne moremo dobiti olja, ki je že v motorju – morda pa tega podatka nimamo. Takrat se olje enostavno dolije in ob prvi primerni priložnosti v celoti zamenja. Kadar pa zamenjamo celotno količino olja, lahko uporabimo olje drugega proizvajalca, seveda primernih vednosti po priporočilih proizvajalca. Treba je paziti le, da se olje dobro izcedi iz motorja in da se zamenja oljni filter. Potem se novo olje z različnimi aditivi, lahko nekaj časa obnaša drugače kot staro, kar v redkih primerih privede tudi do začasne povečane porabe olja.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna