B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Znaki, da morate nujno menjati sklopko

Znaki, da morate nujno menjati sklopko

Odpoved sklopke je ena tistih stvari, ki se jo vozniki rabljenih vozil najbolj bojijo, še posebej, če doslej v življenjski dobi ni bila še nikoli menjana. Poleg sklopke je treba namreč menjati tudi vztrajnik, stroški pa niso majhni.

A menjava sklopke prej ali slej doleti vsak rabljen avto z ročnim menjalnikom, saj gre za del, ki ne more biti večen. Odvisno od vozniških navad in tipa cest, po katerih se vozi, bo kakšen avto potegnil tudi čez 200 tisoč kilometrov, zelo verjetno pa bo odpovedala veliko prej, še posebej če ima avto za seboj veliko mestne vožnje.

Pretirano odlašanje z menjavo pa ima lahko škodljive posledice, saj lahko dokončna odpoved povzroči veliko dodatne škode na avtu.

Sklopka lahko že dlje časa na različne načine opozarja voznika, da so jih kilometri šteti. Eden prvih znakov je, da postane stopalka sklopke izrazito mehka, pred pravega upora.

Tipični simptom, da sklopka že zdrsava, je na primer, da avto le počasi pospešuje, pa čeprav se motor vrti v visokih vrtljajih. Še en zelo značilen simptom bližnje odpovedi pa je, da težko prestavimo v vzvratno prestavo, morda pa celo v prestavo naprej. Med indici, da se dogaja nekaj nezaželenega, je tudi ropot, ko je avto v nevtralni prestavi.

V trgovinah GMT po Sloveniji imamo na zalogi sklopke in njihove sestavne dele za veliko večino vozil. Trenutno pa poteka posebna akcija na nadomestne sklopke priznanega proizvajalca Valeo, ki za avtomobilske znamke izdeluje tudi sklopke za prvo vgradnjo. Če boste do 1. 7. pri nas kupili Valeo sklopko, boste za darilo prejeli delovni kombinezon.

 

Ne spreglejte: Akcijski letak

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna