B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Eden najcenejših, a najpomembnejših delov pri avtu

Eden najcenejših, a najpomembnejših delov pri avtu

Filter zraka je relativno poceni avtodel, ki pa bistveno vpliva na zmogljivost vašega avtomobila in porabo goriva. Zamašen kabinski filter ima neprijetne posledice tudi na počutje voznikov. Zdaj, ko je glavnina intenzivnega cvetenja in spomladansko vlažno vreme za nami, je pravi čas za menjavo filtra kabinskega zraka. Alergiki boste s tem poskrbeli za odpravo dražečih delcev v notranjosti avta, ki so se nabrali v zadnjih mesecih na filtru, vsi ostali pa boste dihali tudi čistejši zrak brez v vlagi razmnoženih bakterij. Na vsak način pa se priporoča menjava kabinskega zraka vsaj na 15 tisoč kilometrov. Odlašanje prej ali slej pripelje do mašenja pretoka zraka, kar se pozna tudi pri hitrejšemu rošenju stekel, slabemu vonju ... Nenazadnje star filter zraka povečuje porabo goriva, saj mora klimatska naprava delovati z večjo močjo, ki jo jemlje motorju.

Menjava zračnega filtra je eno najbolj enostavnih stvari, ki jih lahko danes še opravite pri svojem vozilu tudi sami. Filtri zraka so relativno poceni, zato se splača dodati nekaj evrov in kupiti takšnega, ki ima dodano aktivno oglje. Ta dodatek je namreč še precej bolj učinkovit pri čiščenju majhnih delcev, tudi pri škodljivih dušikovih oksidih.

Lokacija zračnega filtra pri avtomobilu se pri različnih modelih razlikuje, običajno pa ga najdemo na sopotnikovi strani v bližini predala za rokavice. Za natančno lokacijo in način menjave si preberite navodila za vaše vozilo. Pri montaži je najpogostejša napaka, da se filter namesti v nasprotju z oznakami, ki kažejo način pravilnega poteka zraka. Pred montažo je novega treba tudi odstraniti vse morebitne tujke, ki so se nabrali v prostoru, denimo drevesne liste ali kamenčke.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna