B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ogrevanje na mestu ni le potratno, ampak tudi kaznivo!

Ogrevanje na mestu ni le potratno, ampak tudi kaznivo!

Mrzla zimska jutra se za veliko lastnikov vozil začnejo s praskanjem snega in ledu s stekel. Žal preveč voznikov to počne pri prižganem motorju, kar povzroča neučinkovito porabo goriva, hrup in onesnaženje, zakon pa pravi, da vas to početje lahko po žepu udari z globo 80 evrov.

Evropski avtomobilski klubi so že večkrat dokazali, da ogrevanje avtomobila, medtem ko je ta parkiran na mestu niti približno ni tako učinkovito kot med vožnjo. ADAC je na primer nedavno izvedel eksperiment pri temperaturi minus 10 stopinj Celzija, pri katerem je po štirih minutah delovanja temperatura olja v motorju dosegla šele minus sedem, medtem ko je iz prezračevalnih rež v kabini pihal šibek vetrič s 13 stopinjami. Ob tem je avtomobil porabil kar deciliter goriva, ki ni imel praktično nobene koristi, razen da je po nepotrebnem onesnaževal okolje.

Pomemben vidik je tudi vpliv, ki ga ima ogrevanje na mestu na motor. Znano je namreč, da motor najbolj učinkovito deluje pri optimalni temperaturi, to pa najhitreje doseže, če deluje s polnimi pljuči. V mrazu je stanje na mestu po zagonu čas, ko motor trpi zaradi neugodnih pogojev in je zato izpostavljen mnogim potencialnim nevarnostim, predvsem prekomerni obrabi, ki je posledica neogretega olja. Zato je za motor bolje, če ga ogrevamo med vožnjo, saj se s tem čas neugodnih obremenitev drastično skrajša.

Če škoda, ki jo lahko povzročite motorju ni dovolj dober razlog za ukinitev prakse ogrevanja na mestu, pa naj vas v drugačno ravnanje prepriča možnost plačila globe 80 evrov. V Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je namreč določeno, da v primeru, ko voznik na cesti v javnem prometu ustavi vozilo več kot za tri minute ali vozilo parkira, mora takoj ugasniti motor, sicer sledi omenjena kazen. Da ne boste mislili, da gre le za grožnjo na papirju, ki je v praksi nikoli ne uresničijo, naj vam izdamo, da slovenski policisti vsako leto nekaj ravno za ta prekršek kaznujejo nekaj deset voznikov.

Ogrevanje

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna