B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Avto naj vsako leto pregleda mehanik

Avto naj vsako leto pregleda mehanik

Z avtom naredim malo število kilometrov. Ali ga moram zato vsako leto peljati na servis? Za mnenje smo povprašali inštruktorja GMT Primoža Rožnika.

Naš strokovnjak pravi, da pri vozilih z motorji z notranjim zgorevanjem podaljšani intervali zelo negativno vplivajo na samo vzdržljivost pogonskega sklopa. Na podvozju, zavorah ter ostalih sistemih se do 100.000 ali 120.000 prevoženih kilometrov praviloma ne kažejo kakšne večje napake ali odpovedi. Po teh kilometrih, ali po štirih ali petih letih starosti vozila, pa je treba celemu vozilu posvečati več servisne pozornosti, da vozilo ne odpove na cesti.

Rožnika smo vprašali tudi glede servisiranja električnih vozil: "Trenutno so električna vozila, ki vsebujejo manj sestavnih delov do teh kilometrov in starosti ter tudi kasneje potrebna manj rednega vzdrževanja in so večinoma sistemi tudi bolj kakovostno izdelani. Kljub vsemu pa je vsako vozilo dobro vsaj enkrat letno malo bolj podrobno pregledati, saj na samo vzdržljivost zelo vpliva tudi način vožnje in teren, po katerem se večinoma vozi."

Kdor dela servisne intervale na 30 tisoč kilometrov, ga čaka presenečenje. Pregled se najlažje opravi ob spomladanski menjavi pnevmatik in tako lažje ugotovi in odpravi tudi poškodbe nastale preko zime. Po besedah Rožnika pa je sam pogonski sklop elektronsko že tako nadzorovan, da se pri električnih in tudi nekaterih konvencionalnih vozilih njegovo odpoved v večini primerov lahko predhodno odkrije in se s spremembo programske opreme začasno preloži, omili, ali pa celo trajno odpravi.

Naš nasvet je, da se v vsakem primeru menja zavorna tekočina, filter potniškega prostora, preventivno opravi pregled podvozja in po potrebi optično naredi tudi nastavitev.

Rožnik za konec pravi: "Uravnoteženje koles, nastavitev optike in menjava kabinskega filtra je na vseh vozilih priporočljivo opraviti vsaj enkrat letno. Za prvo dvoje je nekaj odvisnosti od letno prevoženih kilometrov in se lahko opravi tudi na dve leti, za kabinski filter pa priporočam menjavo vsaj na eno leto že zaradi pozitivnih vplivov na zdravje potnikov v vozilu. To prav tako velja za električna vozila."

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna