B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Naj ne bo že pot razlog za pokvarjen dopust!

Naj ne bo že pot razlog za pokvarjen dopust!

Veliko ljudi z avtomobilom vozi le kratke razdalje, večinoma po istih, poznanih cestah, zato je lahko dopustniška pot na oddaljeno destinacijo večji izziv kot bi si mislili. Da ne bo že začetek težko pričakovanega oddiha razlog za slabo voljo, poskrbite, da bo na pot dobro pripravljen tudi vaš avtomobil.

Agencija za varnost prometa je ob koncu šolskega leta in začetku počitniške sezone opozorila na previdnost in dobro pripravljenost vseh udeležencev v prometu, ki se odpravljajo na dopust. Zagotovo med najbolj pomembne spada avtomobil, ki je v dovolj dobri formi, da zdrži pot do južne Dalmacije ali pa v skrajne kotičke Alp.

Za začetek dobro preglejte pnevmatike, da te niso poškodovane in preverite ter prilagodite tlak v njih. Ker bo avtomobil najverjetneje na poti bolj obremenjen kot sicer, je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 do 0,3 bara. Informacijo o priporočenih vrednostih se nahaja na nalepki nekje na vozilu, največkrat na vratih, sicer pa je zagotovo vse opisano v navodilih za uporabo avtomobila, ki mora biti tako ali tako vedno pri roki. Poskrbeti je treba tudi za rezervno kolo, če ga imate. V primeru, da boste na dopust vlekli prikolico, preverite tudi stanje prikolice (predvsem pnevmatik), vlečne kljuke in svetlobnih teles.

Če je od zadnjega obiska mehanične delavnice minilo že več časa, je daljše potovanje zagotovo odlična priložnost za strokovni pregled in odpravo malenkosti, ki se naberejo med uporabo. Denimo menjava žarnice, brisalci, dotakanje olja, težave z optiko, … Če ste dovolj kompetentni, da stanje vozila preverite sami, pa seveda ne pozabite na kakšen set najnujnejšega materiala (liter motornega olja, žarnice, …)

Ko smo poskrbeli za avtomobil, je čas, da se pravilno lotimo tudi zlaganja prtljage vanj. Tega se lotimo šele, ko imamo vse zloženo pred seboj. Le tako bomo lahko težje predmete dali na dno prtljažnika in takoj za zadnjo klop, na njih pa nato ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, nikakor pa na vrh ne smemo dati težjih in ostrih predmetov, ki bi v primeru trka lahko prileteli do potnikov in jih poškodovali. Enaka pravila veljajo tudi za zlaganje v strešni kovček, tudi upoštevanje največje dovoljene obremenitve. V vozilu s seboj vedno na hitro dosegljivem mestu vozite opozorilni trikotnik, komplet prve pomoči in varnostni jopič. Vse naštete pripomočke in opremo lahko seveda poiščete v eni od prodajaln GMT Avtodeli!

Marsikomu so glavobol povzročili neurejeni papirji, zato še posebej v trenutni situaciji poskrbite, da je vse tako kot mora biti. Pa srečno na poti in veliko užitkov vam želimo!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna