B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Mala šola v primeru gumi defekta

Mala šola v primeru gumi defekta

Statistični podatki razkrivajo, da voznik s prazno ali predrto pnevmatiko na cesti ostane v povprečju na vsakih sedem let. Čeprav je glede na statistiko verjetnost majhna, pa je vseeno dobro vedeti kaj storiti v primeru "gumi defekta".

Znak, da je spustila guma je že čudno obnašanje vozila, ki ga lahko vleče na stran, lahko pa vas na to opozori tudi čuden ropot. Čim prej se varno ustavite, v nasprotnem lahko ogrozite vašo varnost in tvegate poškodbo platišča. Priporočljivo je, da ima voznik vsaj osnovno znanje, kako zamenjati pnevmatiko in kje se nahajata orodje in rezervna pnevmatika, če jo avtomobil sploh ima. Pomembno je, da avto ustavite na ravni podlagi in da dobro zategnete ročno zavoro.

Korak 1: Avto zaustavite na ravnem in izven cestišča.

Korak 2: Poiščite dvigalko in rezervno pnevmatiko v avtu.

Korak 3: Nastavite dvigalko pod avto na označenem mestu.

Korak 4: Dvignite avto in s ključem začnite odvijati vijake. Ko zamenjate gumo, postopek ponovite v obratnem vrstnem redu.

Dvigalko nastavite pod vozilo na posebej prirejeno mesto na dnu karoserije. Če ne veste, kje to je, poglejte v navodila za uporabo. Nikakor pa vozila ne dvigajte na drugem mestu kot za to predvidenem, saj lahko karoserijo tako poškodujete. Ob dvigalki se navadno nahaja tudi ključ, s katerim odstranite plastični pokrov platišča (če vozilo ne stoji na litih platiščih). Pred odvijanjem je dobro vijake tudi malce namazati z WD-40 ali podobnim mazilom.

Ročico dvigalke nekajkrat zavrtite v smeri urinih kazalcev, vendar toliko, da so gume še vedno na tleh. Nato s ključem sprostite vijake (v nasprotni smeri od urinih kazalcev). Vijake je veliko lažje sprostiti, ko je vozilo še na tleh. Pomagajte si z nogo in nikar preveč ne naprezajte hrbta. Ko so vijaki sproščeni, nadaljujte z odvijanjem dvigalke, dokler okvarjena pnevmatika ni od tal dvignjena vsaj nekaj centimetrov. Ko odvijete vijake, predrto pnevmatiko odstranite in jo nadomestite z novo. Pri namestitvi rezerve bodite pazljivi, da jo namestite ravno in da se vijaki uležejo na matice. Zatem ponovite prej našteto v obratnem vrstnem redu in vozilo spustite. Na koncu še enkrat zatisnite vijake. Zelo priporočljivo je, da postopek zatiskanja še enkrat ponovite po nekaj prevoženih kilometrih.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna