B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Žarnico avtomobila zamenjajte z novo iz trgovine

Žarnico avtomobila zamenjajte z novo iz trgovine

Ali drži, da je v žarometu avtomobila žarnico, ki pregori, boljše zamenjati z novo, iz trgovine in ne tisto iz rezervnega kompleta v prtljažniku avtomobila? Odgovarja GMT tehnični strokovnjak Primož Rožnik.

Žarnica v žarometu lahko deluje več let, ta čas pa v prtljažniku prevažamo komplet z rezervnimi žarnicami. Ta komplet žarnic je v tem času že dodobra pretresen. Je tak žarnica še uporabna?

"Res je, da je novo le novo. So pa sedaj žarnice zelo kvalitetno narejene in večinoma, tudi, če stojijo oziroma se vozijo v vozilu dalj časa kot rezerva in so pravilno pospravljene v kompletu rezervnih žarnic, ne izgubljajo trpežnosti," pravi Primož Rožnik. Drugače pa je, če se te žarnice premetavajo in poskakujejo po predalih ali prtljažniku vozila. V tem primeru sama nitka žarnice najbrž niti ne bo dobila kakšnih večjih poškodb, ker je kratka, lahka in spiralno navita ter tako lahko blaži tresljaje. "Bolj problematično je stekleno ohišje žarnice, ki lahko zaradi udarcev, tresljajev in ostalih obremenitev samo delno poči in se poškoduje samo toliko, da rahlo prepusti zunanji zrak v svojo notranjost. Prisotnost kisika pa ob prižigu take žarnice po vgradni lahko zelo hitro povzroči pregretje in prekinitev žarilne nitke v žarnici," dodaja strokovnjak.

Še zanimivost. Žarnice, potem, ko jih proizvedejo, odležijo nekaj časa na policah. Rožnik se je s tem seznanil pri dobavitelju GMT, podjetju Tungsram. Razlog naj bi bil v tem, da žarnice po izdelavi najprej preverijo s testom delovanja in jih potem za določen čas pospravijo v skladišče, da čas in spremembe v temperaturi okolice pokažejo, če je prišlo pri procesu izdelave kje do majhnih razpok ali napak pri tesnjenju ohišja žarnice. "Kot opisano zgoraj prisotnost kisika zelo hitro uniči nitko žarnice. Po pretečenem času žarnice pred pakiranjem še enkrat dajo na test delovanja in ko tega prestanejo gredo do proizvajalcev vozil, distributerjev in končnih kupcev," pravi Rožnik.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna