B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Priprava avta na pomlad: Zakaj potrebujemo liter za rezervo?

Priprava avta na pomlad: Zakaj potrebujemo liter za rezervo?

Spomladanski čas, ko po dolgem zimskem času avtomobil zopet spravimo v red, je pravi tudi za preverjanje ravni in stanja olja v motorju.

 

Vsak motor z notranjim zgorevanjem ima samosvoje lastnosti in zato potrebuje ravno pravi tip motornega olja, ki mu ustreza. Zakaj je treba olje redno menjati, kateri znaki izdajo, da je čas za menjavo in še nekaj drugih nasvetov so za vas izdali naši izkušeni strokovnjaki.

 

Kateri znaki izdajo, da je motorno olje treba zamenjati?

Na splošno velja, da se je potrebno vedno držati navodil proizvajalcev motorjev oziroma vozil. Intervali so predpisani tako terminsko (enkrat na leto do enkrat na dve leti, pa tudi po določenih prevoženih kilometrih). Sam videz motornega olja, če je le-to temnejše barve, še ne pomeni, da je potrebno olje nujno zamenjati, ampak kaže da olje opravlja svojo funkcijo izločanja usedlin in ostankov med delovanjem.

 

Pri novih avtomobilih je trend podaljševanja servisnih intervalov. V katerih primerih je dobro vsaj menjavo olja opraviti že pred predpisanim rokom?

Najnovejši trendi servisnih intervalov gredo zopet v krajšanje. Skozi prakso se je ugotovilo, da so olja med delovanjem bolj obremenjena, še posebej tista z nizkimi viskoznostmi. Tukaj gre predvsem za vpliv manjšanja motorjev ter manjših oljnih rezervoarjev, kar pomeni, da je olje zaradi manjše količine v motorju tudi bolj obremenjeno.

 

Zakaj je v vozilu vedno dobro imeti liter motornega olja za rezervo?

Olje za rezervo je dobro imeti v avtomobilu zato, ker na ta način poskrbimo, da se v motor vedno dolije tisto olje, ki je že v motorju in na ta način ne pride do morebitnega mešanja različnih olj, kar ni priporočljivo.

 

Kako poskrbimo za čim daljšo življenjsko dobo motornega olja?

Vedno je potrebno upoštevati navodila proizvajalca in ne presegati predpisanih intervalov. Na ta način preprečimo težave in morebitne poškodbe ali večjo škodo.

 

Kako pogosto je smiselno preverjati nivo olja v motorju?

Nivo olja je smiselno preveriti enkrat mesečno ali pred daljšimi potmi.

 

Kako pravilno preverimo količino olja v motorju?

Pravilno se preveri količina olja v motorju, ko je motor segret na delovno temperaturo in postavljen na vodoravno podlago. Če ima motor še klasično »šipko« za preverjane količine motornega olja, mora biti nivo med oznakama MIN in MAX. Sicer pa novejši avtomobili po ukazu voznika preko nastavitev in informacij o avtomobilu sami zaženejo protokol, ki izmeri nivo olja in nam povratno javi koliko ga je.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna