B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Obremenitev akumulatorja: Ogrevanje sedežev, stekla, volana

Obremenitev akumulatorja: Ogrevanje sedežev, stekla, volana

Zimski paketi opreme, ki vključujejo ogrevanje sedežev, volana in vetrobranskega stekla, so vse bolj priljubljeni med kupci avtomobilov. Ponuja jih že večina znamk. Kaj tovrstne obremenitve pomenijo za akumulator v vozilu?

Marsikateri voznik si raje, kot da bi zjutraj na mrazu drgnil steklo, v vozilu omisli ogrevan vetrobran. Poleg tega v zadnjih letih v vse vrste vozil, tudi cenejše in manjše, avtomobilski proizvajalci vgrajujejo sistem ogrevanja sedežev in volana, s pomočjo katerih na bolj udoben način v mrzlih jutrih hitro in učinkovito ogrejemo kabino vozila.

Bistvena prednost ogrevalnega sistema je prav udobje, saj se volan hitro ogreje na 32 stopinj Celzija in za vožnjo ne potrebujemo rokavic, enako velja za sedeže, ki grejejo tako zadnjico in hrbet, zato se lahko že takoj znebimo debelih vrhnjih delov oblačil.

Vsi ti sistemi so veliki porabniki elektrike, ki jo mora zagotoviti akumulator in alternator. Zato so v novejših vozilih akumulatorji in alternatorji izboljšani in ojačani z novimi tehnologijami, da lažje zadovoljijo povečane potrebe po električni energiji. Se pa v praksi kaže, da kljub temu akumulatorske baterije odpovedujejo pogosteje, kot so pred leti. Tveganje za izpraznitev akumulatorja zaradi uporabe gretja sedeža in volana je majhno, saj ogrevanje deluje samo ob prižganem motorju. Kljub temu pa se lahko zgodi, da pod pogojem uporabe teh sistemov pri zelo ponavljajočih se kratkotrajnih vožnjah, izpraznimo baterijo do te mere, da le ta ni več sposobna zagnati motorja. Obremenitev alternatorja je lahko večja od njegove zmogljivosti in se dodatna energija črpa iz akumulatorja, ki pa nima možnosti nadomestiti te izgube zaradi prekratkega časa delovanja motorja.

V trgovinah GMT ponujamo kakovostne akumulatorje različnih znamk. Naši izkušeni prodajalci vam bodo znali pravilno svetovati. Vabljeni.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna