B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kdaj uporabiti aditive?

Kdaj uporabiti aditive?

Na trgu so različni aditivi za avtomobilske motorje. Najbolj smiselni so pri dizelskih motorjih.

Proizvajalci aditivov za avtomobilske motorje svoje pripravke pogosto oglašujejo kot čudežne eliksirje, ki da bodo iz vašega bolehnega kljuseta na štirih kolesih v hipu spremenili v iskrivega vranca. Strokovnjaki opozarjajo, da so do marsikaterega motornega aditiva precej skeptični, tudi zato, ker so uradno odobreni le redki.

Aditivi za gorivo imajo lahko vpliv na izboljšano delovanje motorja. Če so ventili 'zapacani', so aditivi zagotovo dobrodošli, da očistijo vžigalni sistem. Da pa bi v vozilo, ki nima težav, dodajal aditive, pa strokovnjaki odsvetujejo. Pomembna je namembnost. Zato pa strokovnjaki opozarjajo, da mora imeti že primerno olje imeti vse potrebne aditive vključene.

Drugače je pri aditivih za gorivo. Zaradi okoljskih zahtev imajo sodobni dizelski motorji veliko dodatnih delov, denimo dvojni EGR ventil ali filter trdih delcev, tako da pridejo izpušni plini lahko nazaj skozi sesalni kolektor. Tu so še zahteve, da mora biti običajnemu dizlu primešan biodizel ...

To je lahko velika težava, saj se umaže vbrizgalni sistem. Z določenimi aditivi je mogoče pomagati, recimo da razgradijo usedline od goriva na šobah, ki se nabirajo od biodizla. Usedline gredo na ta način počasi ven iz vozila in ne zapacajo sesalnega dela turbine.

Kako pravilno uporabljati aditiv

Aditiv, ki se uporablja kot redno pomoč za povečanje mazalnih sposobnosti goriva, je treba dodajati pred polnjenjem rezervoarja, v skladu z navodili proizvajalca. Namenski čistilni aditiv pa se uporablja le redko, ponavadi ob rednem servisnem intervalu. Takrat naj bo rezervoar čim bolj prazen, doziranje aditiva naj bo navodilih. Mehaniki priporočajo tudi redno menjavo filtrov za gorivo.

Strokovni nasvet vam bodo dali tudi naši izkušeni prodajalci v GMT trgovinah po vsej Sloveniji.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna