B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Prihaja prava zima in z njo novi izzivi za brisalce

Prihaja prava zima in z njo novi izzivi za brisalce

Zimski čas je še posebej neizprosen za mnoge avtomobilske komponente, med tistimi, ki so najbolj na udaru, pa so prav gotovo brisalci stekel. Znate poskrbeti, da bodo te čim dlje ostali v dobri formi?

Ekstremne temperature in povečana količina umazanije na cestišču so glavni razlogi, da so brisalci pozimi še posebej na udaru. Ravno v obdobju, ko se na njihovo delovanje najbolj zanašamo. Zato boste za varnost ogromno naredili, če poskrbite, da so ti v kar se da dobrem stanju.

1.      Ne uporabljajte brisalcev po zamrznjenem steklu

Za praskanje ledu s stekel uporabljamo strgalo ali kakšen drug pripomoček, denimo posebne spreje, ki led stalijo, nikakor pa ne smemo te naloge prepustiti brisalcem. Ne le, da to ni učinkovit način, ampak je tudi zelo škodljiv. V metlicah se namreč na ta način povzročijo poškodbe.

2.      Ne dovolite, da se metlice prilepijo

Če je vaš avtomobil pozimi parkiran zunaj, se ob dovolj nizkih temperaturah čez noč metlice na steklo prilepijo. S stekla jih moramo zato najprej odlepiti, saj ob vklopu brisanja sicer tvegamo resne poškodbe. Najbolje je, da brisalce čez noč dvignemo, kar je v nekaterih primerih nekoliko težje. Sodobni avtomobili namreč brisalce ob neuporabi »skrijejo« zaradi aerodinamike, zato jih moramo ugasniti v pravem trenutku, da ti ostanejo sredi stekla (če je to mogoče). Tako so dosegljivi, da jih privzdignemo stran od stekla.

3.      Uporabljajte tekočino proti zmrzovanju

Najpogostejša napaka pri uporabi tekočine proti zmrzovanju je preskromna mešanica, ki ne more kljubovati ekstremno nizkim temperaturam. Napaka se lahko pojavi pri izračunu pravega razmerja ali pa zaradi mešanja poletne mešanice z zimsko. Ključno je, da posodo s tekočino za stekla pred zimo popolnoma izpraznite in šele nato vanjo vlijete močnejše sredstvo.

4.      S seboj vedno vozite rezervo

Prav lahko se zgodi, da boste na eni sami poti porabili vso tekočino za stekla. V tistih vmesnih obdobjih, ko umazanija s ceste in vztrajno leti na steklo, še posebej med vožnjo v koloni, je poraba tekočine lahko zares velika, saj brez tega dogajanja pred seboj praktično ne morete videti. Če takrat tekočine zmanjka, se zato prav lahko znajdete v resni nevarnosti. Rezervna plastenka tekočine v prtljažniku vas bo ravno takrat rešila nevarnosti ali pa samo zamude. 

5.      Redno čistite stekla

Najbolje delujoči brisalci stekel niso vsemogočni. Na steklo se namreč prime ogromno umazanije, ki ji niti vrhunski brisalci in tekočina niso kos, zato potrebujejo za daljšo življenjsko dobo našo pomoč. Redno ročno čiščenje stekel jim bo marsikaj prizaneslo, predvsem če je na steklu kakšen trdovraten madež (žuželke, prilepljen list, …).

6.      Pravočasno zamenjajte brisalce

Verjetno veste, da poškodovani brisalci ne le slabo brišejo steklo, ampak ga lahko tudi poškodujejo. Ob prvih znakih poškodb ali slabega delovanja je zato najceneje, če metlice zamenjate, saj še poškodovano steklo prav gotovo večji finančni zalogaj. Predvsem pa velja, da izberite kakovostne metlice. Če pri tem potrebujete pomoč, se obrnite na svetovalce v enotah GMT Avtodeli. Z veseljem vam bodo pomagali!
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna