B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ducat nasvetov za odpravljanje posledic zime

Ducat nasvetov za odpravljanje posledic zime

Zimske razmere so za avtomobil najbolj škodljive, zato je pametno po koncu mrzlega obdobja avtomobil dobro pregledati ter spraviti v red. Tudi navidez nedolžne težavice se lahko brez posredovanja razvijejo v kaj resnega. 

Sneg, led, sol, kamenčki in luknje v cestišču so prava mučilna naprava za vaše avtomobile. Nekatere poškodbe in okvare so takoj opazne, druge pa je treba iskati. Temeljito preverjanje stanja vozila po zimski sezoni je zato ključna, saj vam lahko prihrani tako čas kot denar. Da ne bi pri spomladanskem pregledu vašega avtomobila česa pozabili, smo pripravili preprost seznam vseh področij, ki jim je treba posvetiti pozornost. 

1. Šasijo oziroma spodnji del avtomobila je potrebno temeljito oprati z vodo in detergentom. Le tako boste odstranili soli in drugo umazanijo zimskih cest. 

2. Pozimi je na cesti vse bolj umazano, kar pomeni, da packarija zamaže tudi karoserijo. Kritični deli so predel blatnikov in vratnih tečajev, kamor se umazanija že raje zažre, to pa pomeni tudi, da je umazanija nekoliko bolj trmasta in za odstranitev zahteva uporabo tlačnega čistilca. 

3. Če imate možnost avtomobil pogledati od spodaj (dvigalo, kanal), preverite tesnost posode za olje motorja in menjalnika. Puščanje bodo izdale mastne sledi. 

4. Test zavor je vsekakor priporočljiv, a naj ne obsega le preizkusa učinkovitosti, ampak tudi vrelišče zavorne tekočine. 

5. Steklene površine so pozimi nekoliko bolj na udaru, saj s ceste mimogrede prileti kamenček in povzroči mikro poškodbo. Te je dobro popraviti, preden se povečajo. 

6. Metlice brisalcev imajo pozimi zelo zahtevne pogoje dela, poleg tega pa so tudi veliko v uporabi. Guma pogosto izgubi elastičnost, kar pomeni, da se površini več ne prilagajajo tako dobro in drastično slabše brišejo. 

7. Motor je sam po sebi dovolj trpežen za zimski čas, a je po koncu zimske sezone vseeno pametno preveriti stanje olja in hladilne tekočine. 

8. Verjetno najbolj pogost zimski problem je akumulator, ki je zaradi hladnih zagonov takrat še posebej obremenjen. Preverite v kakšnem stanju je in ga po potrebi zamenjajte, saj se zimsko trpljenje pogosto spremeni v poletno odpoved. 

9. Umazanije poln zračni filter lahko le očistimo z močnim pihanjem, a to preveč zamašen oziroma poškodovan filter ne bo rešilo, ampak ga je treba zamenjati. 

10. Klimatska naprava pozimi morda ni veliko v uporabi, a v tem primeru neuporaba lahko celo škoduje. V njej se lahko naberejo bakterije, ki povzročajo smrad in alergije. Čiščenje je spomladi nujno! 

11. Tudi notranjost avtomobila je pozimi na udaru, zato si zasluži nekaj spomladanske nege. Gumijasta tesnila vrat dobro očistite, posesajte po tleh in sedežih in iz prtljažnika in kabine odstranite odvečne »zimske« predmete.


12. Jasno, da je spomladanski čas praviloma namenjen menjavi pnevmatik. To storite glede na vreme, saj je vsak teden vožnje na neprimernih pnevmatikah tako nevaren kot škodljiv zdravju pnevmatik. Tudi če imate celoletne pnevmatike, jim namenite par minut in si dobro oglejte profil ter preverite tlak v njih. Pri menjavi pnevmatik preverite tudi geometrijo podvozja, ki jo lahko kakšen bližnji sestanek s snegom in ledom dobro spremeni.
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna