B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pri spomladanskem čiščenju ne preskočite življenjske tekočine avtomobila

Pri spomladanskem čiščenju ne preskočite življenjske tekočine avtomobila

Večinoma se tudi najmanj vestni lastniki spomladi lotijo preverjanja stanja avtomobila. Takrat se po zimskem trpljenju tudi najpogosteje pokažejo težave, a vse niso vidne na prvi pogled. Med manj očitnimi, a sila pomembnimi je preverjanje stanja motornega olja. 

Velikokrat slišimo, da je olje kri motorja in s tem se zagotovo strinjamo. Ne le, da brez te tekočine motor ne more delovati, ampak olje lahko tudi veliko pove o »zdravju« motorja. Da bi lažje razumeli zakaj je olje tako pomembno in obenem vedeli kako in kdaj je treba olje zamenjati, preberite naslednje stavke. 

Kako vem, kdaj zamenjati motorno olje?

Na splošno velja, da se je potrebno vedno držati navodil proizvajalcev motorjev oziroma vozil. Intervali so predpisani tako terminsko (enkrat na leto do enkrat na dve leti, pa tudi po določenih prevoženih kilometrih). Sam videz motornega olja, če je le-to temnejše barve, še ne pomeni, da je potrebno olje nujno zamenjati, ampak kaže da olje opravlja svojo funkcijo izločanja usedlin in ostankov med delovanjem. 

Ali naj se predpisanih terminov menjave vedno držim?

Dolgi termini med menjavami so se v nekaterih primerih izkazali za škodljive, zato je za motor prav gotovo bolje, če olje menjamo nekoliko pogosteje. Še posebej olja z nizkimi viskoznostmi so se izkazala za manj vzdržljiva kot so predvidevali proizvajalci avtomobilov. Tu gre predvsem za vpliv manjšanja motorjev ter manjših oljnih rezervoarjev, kar pomeni, da je olje zaradi manjše količine v motorju tudi bolj obremenjeno. 

Kaj lahko kot lastnik avtomobila glede motornega olja storim sam?

Najmanj, kar lahko storite je, da enkrat mesečno ali pred daljšimi potmi preverite nivo olja. Le na ta način boste pravočasno ujeli težavo in jo lahko odpravili brez resnejših posledic za motor. 

Ali lahko v tem primeru sam dolijem manjkajoče olje?

Lahko, a je ob tem treba nujno imeti pri roki pravilno olje, torej isti tip olja, ki je že v motorju. Na ta način ne pride do morebitnega mešanja različnih olj, kar ni priporočljivo, oziroma lahko povzroči resne težave. 

Kako pravilno preverimo količino olja v motorju?

Pravilno se preveri količina olja v motorju, ko je motor segret na delovno temperaturo in postavljen na vodoravno podlago. Če ima motor še klasično »šipko« za preverjane količine motornega olja, mora biti nivo med oznakama MIN in MAX. Sicer pa novejši avtomobili po ukazu voznika preko nastavitev in informacij o avtomobilu sami zaženejo protokol, ki izmeri nivo olja in nam povratno javi koliko ga je. 

Kako vem, katero rezervno olje naj si priskrbim in katero olje bo najbolj ustrezalo mojemu avtomobilu?

Najbolj zanesljive podatke o tem vam bo dal vaš mehanik, lahko pa se oglasite v katerikoli trgovini GMT Avtodeli, kjer vam bodo z veseljem pomagali in svetovali pri izbiri! 
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna